Tienduizenden vluchtelingen

Overheid overweegt bouw vluchtelingendorpen voor Oekraïners

·Aangepast:
© ANPOverheid overweegt bouw vluchtelingendorpen voor Oekraïners
RTL

De overheid overweegt speciale 'dorpen' te bouwen voor Oekraïense vluchtelingen. Het is een idee waar over wordt nagedacht voor de komende tijd, omdat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne flink kan stijgen als de oorlog in dat land aanhoudt.

Bij overleggen tussen de overheid en hulporganisaties zou het idee van speciale vluchtelingendorpen zijn besproken. Dat bevestigen hulporganisaties na berichtgeving van NRC

Sinds Rusland Oekraïne binnen is gevallen, inmiddels een maand geleden, zijn bijna vier miljoen Oekraïners het land ontvlucht. Enkele tienduizenden van hen worden opgevangen in Nederland. 

Geen huizen beschikbaar

De komende weken kunnen er nog eens tienduizenden of zelfs honderdduizenden Oekraïense vluchtelingen naar Nederland komen, denkt de regering. En als de oorlog lang duurt, blijven zij hier misschien jaren wonen.

Ze lachen minder en slaan veel af: 'Maar denk niet dat Oekraïners ondankbaar zijn'
Lees ook

Ze lachen minder en slaan veel af: 'Maar denk niet dat Oekraïners ondankbaar zijn'

Vanwege de woningnood in Nederland zijn er niet zomaar huizen beschikbaar voor al die mensen. Daarom is bij het overleg geopperd om aan speciale 'Oekraïnedorpen' te denken. Het zou één van de vele scenario's zijn die worden overwogen.

VluchtelingenWerk zegt geen voorstander te zijn van het plan, omdat Oekraïners dan niet kunnen meedoen aan de samenleving. De kans dat zij de taal leren en werk vinden in Nederland is dan kleiner.

"Wij zien meer in een gemengde oplossing, dat je verschillende doelgroepen met elkaar huisvest", zegt VluchtelingenWerk. "Dat je plekken bouwt waar ook andere vluchtelingen en Nederlanders kunnen wonen. Als je groepen afgezonderd opvangt, komt het de integratie niet ten goede."

Danielle en Ingrid uit Goes vangen sinds enkele weken Oekraïense vluchtelingen op. RTL Nieuws volgt de gezinnen de komende tijd.
Lees meer over
Vluchtelingenwerk NederlandVluchtelingenOorlog in OekraïneAsielzoekers