Cultuurverschillen

Ze lachen minder en slaan veel af: 'Maar denk niet dat Oekraïners ondankbaar zijn'

Door Laura Veneman··Aangepast:
© Olga SchillingZe lachen minder en slaan veel af: 'Maar denk niet dat Oekraïners ondankbaar zijn'
RTL

"Als een Nederlander vraagt of je thee wilt, weiger dan niet uit beleefdheid, want ze vragen het niet nog een keer." Eén van de tips die Olga Schilling (30) geeft aan Oekraïense vluchtelingen in Nederlandse gastgezinnen. Want dat er soms cultuurverschillen zijn, weet ze als Oekraïense maar al te goed.

"Trek warme sokken en truien aan, want in Nederlandse huizen is het een stuk kouder", schrijft ze in haar Facebookpost voor Oekraïners in Nederlandse gezinnen. "De verwarming staat overdag rond de 19 à 20 graden en 's nachts tussen de 15 en 17 graden (zelfs in huizen met baby's)."

In een andere post, speciaal voor Nederlanders die Oekraïners opvangen, tipt ze om dekentjes uit te delen. "Ik moest zelf ook erg wennen aan de koude nachten in Nederland en Oekraïners geloven dat je verkouden raakt van frisse wind of tocht."

Gevluchte Oekraïners opvangen in huis: eerst denken, dan doen
Lees ook

Gevluchte Oekraïners opvangen in huis: eerst denken, dan doen

Acht jaar geleden kwam ze zelf voor haar studie naar Nederland. Inmiddels is ze getrouwd met een Nederlandse man en naar eigen zeggen behoorlijk Nederlands op sommige vlakken.

Nederlands direct

"Ik hou van de Nederlandse directheid en 'afspraak is afspraak'. Dat past heel goed bij me. En alles is goed geregeld. Dat is fantastisch. Ik ben hier binnen een half uur thuis als ik een tandartsafspraak heb. In Kiev zou dat uren duren."

Nu haar ouders in verband met de oorlog tijdelijk bij Schilling in Nederland wonen, merkt ze hoe groot de cultuurverschillen zijn. "Ik merk dat mijn ouders ook niet alles durven aan te nemen van me, maar ik vraag ook niet meer acht keer of ze iets willen. Dat is in Oekraïne wel gebruikelijk, maar ik denk nu: ik heb het gevraagd en als je niet wilt dan klaar, heel Nederlands."

Schilling in Lviv, Oekraïne.© Olga Schilling
Schilling in Lviv, Oekraïne.

Oekraïners glimlachen minder

Waar Nederlanders volgens haar waarschijnlijk het meest van zullen opkijken? "Oekraïners glimlachen minder. Dat is echt een punt. Ik kan me voorstellen dat dat gek overkomt als Nederlandse gastheer of -vrouw. Je doet heel veel. Haalt boodschappen. Verbouwt misschien wel je halve huis om mensen te kunnen opvangen en dan lachen ze amper", zegt ze.

"Je verwacht uiteraard een brede glimlach als je een berg pannenkoeken voor een Oekraïens gezin op tafel zet, maar denk niet dat ze ondankbaar zijn omdat ze chagrijnig kijken. Dat is niet zo", schrijft ze in haar facebookbericht. Volgens Schilling is het in Oekraïne nou eenmaal ongebruikelijk om veel te glimlachen. "Dat doe je ook niet naar een vreemde op straat daar."

Ze krijgt veel reacties op haar Facebookposts. Mensen bedanken haar voor de nieuwe inzichten. Zo herkent iemand zich in het punt over het aanbieden van eten. "Morgen nog maar eens proberen dan", schrijft de vrouw.

Verzoekjes

Naast reacties, krijgt Schilling ook veel verzoekjes van zowel Nederlanders als Oekraïners.  "Ik help veel Oekraïners met bijvoorbeeld formulieren invullen of aanvragen bij de gemeente en ik ben ook hele dagen bezig met het vertalen van Nederlandse prentenboeken."

Ze hoopt vooral dat het beeld van de Oekraïners in Nederland goed blijft. "Iedereen kijkt nu naar ze en hoe ze zich gedragen. Uiteindelijk heeft dat toch invloed op hoe de volgende migratiegolven wellicht worden behandeld."

Martha uit Twisk had nog wat kamers over en dus heeft ze nu twee moeders en hun kinderen opgevangen. Dorpsgenoten zorgen ervoor dat hun gasten niks tekort komen en daar zijn Yevgeniya en Olesya maar al te dankbaar voor.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneVluchtelingenCultureel erfgoedLink in bioOekraïne