Doorstroming gestokt

COA bouwt extra opvangtent voor asielzoekers Ter Apel, burgemeester 'verbaasd'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCOA bouwt extra opvangtent voor asielzoekers Ter Apel, burgemeester 'verbaasd'
RTL

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gisteren in Ter Apel in allerijl een paviljoentent gebouwd voor de noodopvang van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde is erdoor overvallen: "Dat is niet de bedoeling en daar is geen toestemming voor gegeven."

Het COA begon volgens een bewoners vanochtend opeens met de bouw van de paviljoentent, meldt RTV Noord. "Maar ik weet niet waar die voor is. Misschien om in te slapen?", vraagt een Algerijnse jongen, die al vier dagen in Ter Apel verblijft. "Ik hoop het, want het is helemaal vol."

Regulier opvang bezet

Het aanmeldcentrum, waar asielzoekers zich melden wanneer ze in Nederland asiel aanvragen, kampt met een ernstig tekort aan plaatsen. In Ter Apel worden nu ongeveer 700 mensen opgevangen, terwijl de opvang eigenlijk op 275 mensen berekend is. De nachtopvang is bedoeld voor één nacht, maar meerdere asielzoekers verblijven er al een week.

De toestroom is zo groot omdat alle reguliere opvangplekken al bezet zijn. Dit komt door de plotselinge vluchtelingenstroom die uit Oekraïne op gang is gekomen. Daardoor is de doorstroming naar andere opvanglocaties gestokt en hoopt de toestroom zich op in Ter Apel.

Geen toestemming

Burgemeester Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is niet op de hoogte gebracht van de bouwwerkzaamheden. Volgens hem is er wel gesproken over een overkapping, een constructie zonder muren. "Het is wel bijzonder dat ze nu een paviljoentent neerzetten met zijwanden. Dat is niet de bedoeling", constateert Velema.

Overheid overweegt bouw vluchtelingendorpen voor Oekraïners
Lees ook

Overheid overweegt bouw vluchtelingendorpen voor Oekraïners

"We hebben kenbaar gemaakt dat we hier geen toestemming voor geven", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen RTL Nieuws. "We zijn nog in afwachting van een reactie van het COA."

Paniekreactie

Volgens de burgemeester gaat het mogelijk om 'een bedrijfsongelukje'. "Dat het daar niet meer goed gecoördineerd gaat: een paniekreactie."

Of het inderdaad om een fout gaat of dat het COA het paviljoen er heeft neergezet als noodgreep, is nog onduidelijk. Aan het begin van de middag is het COA om een reactie gevraagd, maar de organisatie gaf aan 'het één en ander uit te zoeken.' Wanneer het inhoudelijk reageert, is nog niet bekend.

Hulporganisaties slaan alarm

VluchtelingenWerk Nederland, het Rode Kruis en UNICEF slaan alarm over het tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne. "Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit inmiddels zelfs zo vol dat de veiligheidsregio Groningen overweegt de hekken te sluiten. Vluchtelingen uit landen als Afghanistan, Syrië en Jemen die bescherming zoeken in Nederland, belanden dan op straat", waarschuwen de organisaties.

De hulporganisaties roepen het kabinet, de veiligheidsregio’s en gemeenten op om 'dit zwarte scenario koste wat het kost te voorkomen en per direct te zorgen voor opvangplekken'.

De veiligheidsregio Groningen liet gisteren weten te overwegen het aanmeldcentrum in Ter Apel op korte termijn 'op slot te zetten' en officieel een beroep op bijstand te doen bij andere veiligheidsregio’s. Vanmiddag was hierover nog geen besluit genomen.

Schrijnende situaties

De hulporganisaties wijzen erop dat het niet voor het eerst is dat er een dringend tekort aan asielopvangplekken ontstaat. "Er zijn structureel te weinig locaties om vluchtelingen op te vangen. Door het steeds weer openen en sluiten van asielzoekerscentra ontstaan schrijnende situaties die te voorkomen zijn met voldoende reservecapaciteit."

Volgens de hulpverleners kan een nieuwe opvangcrisis voorkomen worden door te zorgen voor kleinschalige structurele asielopvanglocaties.

Vele Oekraïense vluchtelingen worden in Nederlandse gezinnen opgevangen. Zo maakte RTL Nieuws eerder dit verslag bij Daniëlle en Ingrid in Goes:

Danielle en Ingrid uit Goes vangen sinds enkele weken Oekraïense vluchtelingen op. RTL Nieuws volgt de gezinnen de komende tijd.
Lees meer over
COAVluchtelingenTer Apel