De Volendam

1400 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen op cruiseschip in Rotterdam

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Andy Smulders1400 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen op cruiseschip in Rotterdam
RTL

Rotterdam gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen op een cruiseschip. Op het schip, de Volendam van de Holland America Line, kunnen maximaal 1400 mensen terecht. Het schip meert morgen aan in de Merwehaven, niet ver van Schiedam, en blijft daar drie maanden liggen.

De gemeente Rotterdam laat weten dat de eerste Oekraïners in de loop van volgende week naar het cruiseschip kunnen verhuizen. Het gaat om vluchtelingen die nu nog in hotels overnachten.

'Nationale daadkracht'

"De humanitaire gevolgen van de oorlog in Oekraïne dwingen ons tot nationale daadkracht", schrijft wethouder Vincent Karremans in een verklaring. "Daarom stroopt Rotterdam de mouwen op, in samenwerking met heel veel maatschappelijke organisaties, bewoners en het bedrijfsleven."

Oekraïners in Nederland moeten straks toch asiel aanvragen
Lees ook

Oekraïners in Nederland moeten straks toch asiel aanvragen

De gemeente werkt nu onder meer samen met de cruisemaatschappij. "De overeenkomst met Holland America Line, een bedrijf dat zo nauw verbonden is met de geschiedenis van Rotterdam, komt niet alleen als geroepen; het is hartverwarmend", aldus de wethouder.

Holland America Line zorgt voor eten, drinken schoonmaak en beveiliging. De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor zorg en onderwijs.

RTL Nieuws volgt twee Oekraïense gezinnen die in Goes worden opgevangen.
Lees meer over
CruiseVluchtelingenOorlog in OekraïneGemeente Rotterdam