Weinig bijwerkingen

Hond Rax kreeg kankervaccin en lijkt weer helemaal de oude, artsen zijn hoopvol

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Medisch Centrum voor Dieren (MCD)Hond Rax kreeg kankervaccin en lijkt weer helemaal de oude, artsen zijn hoopvol
RTL

Een Mechelse herder waarbij botkanker werd vastgesteld en die een heel korte levensverwachting had, lijkt drie maanden na het krijgen van een kankervaccin weer helemaal de oude. De artsen hopen dat het vaccin ooit ook voor mensen gebruikt kan worden.

Dat zeggen de artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, die de 10-jarige Mechelse herder Rax hebben behandeld. 

Bij Rax werd een agressieve vorm van botkanker gevonden in zijn heup. De tumor werd verwijderd en het vaccin toegediend. Het is volgens het MCD voor het eerst dat met het vaccin botkanker wordt bestreden.

Immuunreactie

Het vaccin wekt een immuunreactie op tegen bepaalde eiwitten die alleen in tumoren voorkomen, zegt Arjan Griffioen, hoogleraar experimentele oncologie bij het Amsterdam UMC. "Bij de vaccinatie richten we ons op de tumorbloedvaten", legt Griffioen uit. "Zonder tumorbloedvaten kunnen de tumorcellen niet overleven. Zo verdwijnen de tumor en de eventuele uitzaaiingen." Vooralsnog is gebleken dat het vaccin bij honden weinig bijwerkingen geeft.

Nieuw DNA-onderzoek geeft patiënten met onbekende kanker hoop
Lees ook

Nieuw DNA-onderzoek geeft patiënten met onbekende kanker hoop

Inmiddels zijn ook twee honden met blaaskanker met succes gevaccineerd in Amsterdam UMC. Eén van de honden leeft nog steeds, de ander stierf na anderhalf jaar, laten de betrokkenen weten.

'Rax is weer de oude'

De eigenaren van Rax zijn blij met de huidige situatie. "Rax is nog zo sterk en levenslustig, dus wilden we hem graag een kans gegeven. De belangrijkste afweging was daarbij of hij na de operatie nog kwaliteit van leven zou hebben. Terugkijkend hebben we de juiste keuze gemaakt, hij is weer de oude", zegt zijn baasje.

Tot nog toe kon er niet meer worden gedaan dan de tumor verwijderen en chemo geven in gevallen als dat van Rax, om de levensverwachting met een jaar te verlengen.

Herniaoperaties, chemo, kunstheupen: in de diergeneeskunde is steeds meer mogelijk. Maar daar hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan.
Lees meer over
HondKankerWetenschapVaccinatieHuisdierenAmsterdamNederland