'Nieuwe werkelijkheid'

NAVO-baas: 'Blijvende troepenmacht in Oost-Europa moet groter'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPNAVO-baas: 'Blijvende troepenmacht in Oost-Europa moet groter'
RTL

De NAVO wil zoveel permanente troepen in Oost-Europa stationeren dat die een eventuele Russische invasie van NAVO-landen zelfstandig kunnen afslaan. In een interview met de Britse krant The Telegraph zegt NAVO-topman Jens Stoltenberg dat de plannen hiervoor worden uitgewerkt.

Volgens Stoltenberg heeft de Russische aanval op Oekraïne een 'nieuwe realiteit' gecreëerd die de Europese veiligheid bedreigt. "De NAVO moet zich aanpassen aan die nieuwe werkelijkheid. En dat is precies wat we doen", zegt Stoltenberg tegen de krant.

Hij wijst erop dat de NAVO voorheen slechts een beperkte troepenmacht had aan de oostflank en dat die vooral bedoeld was ter afschrikking. Bij een aanval zouden versterkingen moeten komen uit andere landen.

Troepenmacht vertienvoudigd

Inmiddels is de troepensterkte bijna vertienvoudigd, tot zo'n 40.000 man. Maar daar moeten meer bij, aldus Stoltenberg. "We moeten er zeker van zijn dat we in staat blijven om in een gevaarlijkere wereld alle NAVO-bondgenoten te beschermen en te verdedigen."

In juni is er een NAVO-top in Madrid. Stoltenberg wil dat er dan een beslissing wordt genomen over de plannen.

Verslaggever Jeroen Wetzels vloog mee met een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO, die heeft een onmisbare rol bij het vroegtijdig signaleren van dreigingen.
NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa om Rusland af te schrikken
Lees ook

NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa om Rusland af te schrikken

Lees meer over
Jens StoltenbergNAVOInternationale conflictenRuslandOekraïne