Omstreden bezuiniging op jeugdzorg van tafel; ministerie zoekt naar alternatief
Het kabinet past de omstreden bezuinigingsplannen voor de jeugdzorg aan. Dat melden bronnen op het Binnenhof aan onze politieke redactie. Een geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op het geld dat gemeenten krijgen voor de jeugdzorg, wordt geschrapt. Het kabinet gaat op zoek naar alternatieven.
In het regeerakkoord was afgesproken om het geld weg te halen bij gemeenten. Maar dat leidde tot veel verzet, bij gemeenten en bij verschillende oppositiepartijen in Tweede en Eerste Kamer.
Eigen bijdrage
Het kabinet heeft afgesproken het geld te vinden en niet bij de gemeenten weg te halen. De verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen moet onderzoeken of het mogelijk is een eigen bijdrage voor de jeugdzorg in te voeren. Hoe die er dan precies uit komt te zien is nog onduidelijk.
Ook moet hij bekijken of het mogelijk is om behandelingen te schrappen die nu nog uit het jeugdzorgpotje worden betaald. Jeugdzorg kost ongeveer 6 miljard per jaar.
Steun oppositie nodig in Eerste Kamer
Met het schrappen van de bezuiniging doet het kabinet een zoenoffer aan onder meer oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. De regering heeft de steun van de oppositie nodig om allerlei maatregelen door de Eerste Kamer te krijgen. In de senaat heeft de coalitie geen meerderheid.
Om dezelfde reden besloot het kabinet eerder al om de AOW-uitkering toch te koppelen aan het minimumloon. In het regeerakkoord stond nog dat de coalitie die koppeling wilde opheffen.
In de tweede week van mei zullen premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën) proberen bij de oppositie steun te krijgen voor de plannen. Volgens ingewijden zijn in ieder geval gesprekken met GroenLinks, PvdA en JA21 in de maak.
Het schrappen van de bezuiniging is niet bekendgemaakt omdat Rutte en Kaag hadden gehoopt de oppositie te verrassen met dit gebaar van goede wil.