Ook naar Duitsland

Bevrijdingsvuur op weg naar tachtig gemeenten in land

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPBevrijdingsvuur op weg naar tachtig gemeenten in land
RTL

Het Bevrijdingsvuur dat om middernacht werd aangestoken in Wageningen is op weg naar tachtig gemeenten in Nederland. 1500 estafettelopers haalden het vuur op om het door het land te verspreiden. Vandaag wordt het onder andere aangestoken op de verschillende Bevrijdingsfestivals die worden gehouden.

Het Bevrijdingsvuur werd om middernacht in Wageningen aangestoken door de 96-jarige Britse veteraan Harry Rawlings. Die deed dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen en de kinderburgemeester van de Gelderse plaats, Seppe Meijer zu Schlochtern (11). 

Bevrijdingsdefilé 

Rawlings, die nog zelf in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten, maakt deel uit van een groep van twintig hoogbejaarde Britse veteranen die naar Nederland zijn gekomen om vandaag mee te doen aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. De mannen openen het defilé in historische legervoertuigen.

Oorlogsslachtoffers herdacht met twee minuten stilte
Lees ook

Oorlogsslachtoffers herdacht met twee minuten stilte

Het Bevrijdingsvuur arriveert vandaag op verschillende locaties, onder meer bij de veertien Bevrijdingsfestivals die worden gehouden. 

Fakkel naar Duitsland

De fakkel die in Nijmegen arriveert wordt aan het eind van de middag naar de Duitse grens gebracht, waar Duitse estafettelopers klaar staan om het Vrijheidsvuur naar het Duitse Kleve te brengen. Het is voor het eerst dat het vuur uit Wageningen de grens over gaat. 

In Duitsland steken burgemeester Wolfgang Gebing van Kleve en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het vuur aan. Gebing was gisteravond ook bij de herdenkingsceremonie in Nijmegen.

Gisteravond vond het muziekfeest 'Vrienden van Amstel LIVE' plaats in Ahoy. Hoe werkte dat tijdens de twee minuten stilte?
Lees meer over
BevrijdingsdagTweede WereldoorlogDodenherdenkingNijmegenWageningen