Eindelijk kunnen we weer Bevrijdingsdag vieren (maar niet overal gratis)
De afgelopen twee jaar moest Bevrijdingsdag online gevierd worden vanwege de coronacrisis, maar dit jaar kunnen we weer los. Op veertien plekken in het land worden weer fysieke Bevrijdingsfestivals gehouden.
De Bevrijdingsfestivals beginnen vanmiddag, als premier Mark Rutte in Den Bosch samen met zanger Duncan Laurence het Bevrijdingsvuur ontsteekt. Dat is het startsein voor de festivals. Daarvoor is Rutte aanwezig bij de 5 mei-lezing in Oss, die wordt gehouden door luitenant-kolonel Gijs Tuinman, Ridder der militaire Willems-Orde.
Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, met publiek en in het bijzijn van de koninklijke familie.
Soep om vrijheid te vieren
Een nieuw onderdeel van Bevrijdingsdag is de Nederlandse Vrijheidsmaaltijd. Op meer dan vierhonderd plekken in het land is soep te krijgen. Met die maaltijd kunnen mensen samen de vrijheid vieren. Zo worden in het Gooi blikken soep uitgedeeld vanuit historische legervoertuigen en rijdt in Noord-Brabant een ouderwetse soepkar rond.
In onder meer Lelystad en Rotterdam schuiven Oekraïense vluchtelingen aan bij de Vrijheidsmaaltijd. En er wordt op meer plekken stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne.
Zo houdt Maksym Kononenko, de ambassadeur van Oekraïne in Nederland, een speech tijdens het Bevrijdingsfestival in Den Haag en treedt de Oekraïense band Go_A op bij het Groningse Bevrijdingsfestival.
Festivals krap bij kas
Terwijl meer dan een miljoen mensen vandaag genieten van de Bevrijdingsfestivals door het land, hebben de festivals zelf het zwaar. Door de coronacrisis en de inflatie zitten de festivals dit jaar krap bij kas, meldt het AD.
In Groningen is het Bevrijdingsfestival dit jaar voor het eerst niet gratis. Volgens een woordvoerder gaat het om een 'landelijke proef'. Het kost dit jaar 5 euro om het Groningse festival te bezoeken. Mensen met een laag inkomen en jonge kinderen mogen nog wel gratis naar binnen.