Schietpartij Alblasserdam

Zorgboerderij was 'fantastische plek', maar toen kwamen die schoten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZorgboerderij was 'fantastische plek', maar toen kwamen die schoten
RTL

Het is kort voor 11.00 uur als een 38-jarige man een zorgboerderij binnenvalt. Er klinken schoten, er is paniek. Twee jonge mensen overlijden en drie raken gewond. Bij omwonende Monique wordt even later aangebeld door een meisje: "Ze vertelde dat er geschoten werd, en dat ze een meisje had gezien met bloed aan haar hoofd."

In het groen, pal achter de molens van Kinderdijk, staat zorgboerderij Tro Tardi. Een 'fantastische plek', volgens Cora Vodegel, wier kleindochter cliënt is bij de boerderij.

Tro Tardi biedt dagbesteding voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Met klusjes op de boerderij, het zorgen voor de koeien en paarden en door creatief bezig te zijn, kunnen zij tot rust komen en de draad van hun leven weer oppakken.

© Frances Brisam

Maar vanochtend, kort voor 11.00 uur, slaat de rust op Tro Tardi om in paniek als er meerdere mensen worden neergeschoten. Een vrouw van 34 en een meisje van 16 overleven dat niet. Een jongen van 12 en een 20-jarige vrouw raken zwaargewond. Ook een derde persoon raakt gewond, wie dat is, is niet bekend.

Politieheli

Meteen rukken de hulpdiensten massaal uit. Meerdere ambulances en politieauto's snellen naar de boerderij. Op het weiland landen twee traumahelikopters, een politieheli cirkelt boven het dorp.

Kinderen rennen het weiland in, vertelt verslaggever Jildou van Opzeeland:

"Het heeft een enorme impact. De mensen die het hebben zien gebeuren, worden bijgestaan door Slachtofferhulp.''

Door de gillende sirenes merken de buurtbewoners dat er iets aan de hand is op de boerderij, die zo'n honderd meter van een woonwijk ligt. 

Meisje voor de deur

"Er werd aangebeld. Voor de deur stond een meisje van de zorgboerderij, helemaal in paniek", vertelt Monique, die in de buurt van Tro Tardi woont.

"Ze vertelde dat er geschoten werd en dat ze een meisje had gezien met bloed aan haar hoofd. Daarom is ze gevlucht. Ze was bang dat de schutter achter haar aankwam en rende naar mijn huis. Ze was in shock, ze trilde helemaal. Ik heb haar binnengelaten en ze is hier opgehaald door haar moeder."

De verdachte is dan nog op de vlucht, maar wordt al snel aangehouden door een arrestatieteam. Volgens diverse media gaat het om John S., een 38-jarige man uit het nabijgelegen Oud-Alblas die bij de politie bekendstaat als 'verward en overlastgevend'.

De verdachte van de schietpartij is aangehouden en afgevoerd.
De verdachte van de schietpartij is aangehouden en afgevoerd.

"Heel veel familieleden en buurtbewoners kwamen naar de boerderij om te horen hoe het met hun geliefden ging", zegt RTL Nieuws-redacteur Frances Brisam, die snel ter plaatse is in Alblasserdam. "Mensen waren zeer ontdaan, veel mensen waren aan het huilen. Het was behoorlijk emotioneel."

Laatste dag

Een van de familieleden bij de boerderij is Cora. Haar kleindochter meldt haar snel dat ze 'oké is', maar verder weet ze nog niks. "Het was haar laatste dagje hier", vertelt Cora. "Het was fantastisch voor haar om hier tot rust te komen, dus dit is een klap."

Ook een oud-cliënt, die tot een week geleden op de boerderij was, staat bij de poort. Zijn verloofde is nog steeds cliënt. "Ik werd door haar gebeld, dus ik kom haar steunen. Ze was in de kantine en heeft de schoten gehoord. Gelukkig gaat het met haar goed, naar omstandigheden."

Politieonderzoek op de boerderij.© ANP
Politieonderzoek op de boerderij.

Na een paar uur is het rustiger bij de zorgboerderij. Omwonenden gaan terug naar huis, cliënten en medewerkers van de boerderij, familieleden en andere betrokkenen worden opgevangen in een bioscoop en een kerk in Alblasserdam.

Op het terrein van de boerderij blijft alleen de politie achter, die onderzoekswagens neerzet. Een speurhond besnuffelt het terrein, mensen in witte pakken gaan op zoek naar sporen. Zo hopen ze duidelijk te krijgen wat er precies is gebeurd, en voor de betrokken nog belangrijker: waarom.

Lees meer over
Geestelijke gezondheidszorgPolitieSchietpartijenSchietpartij AlblasserdamAlblasserdam