Weer burgerdoel geraakt

Russische bom treft school waar tientallen burgers schuilden

Door Thomas van den Elshout··Aangepast:
© Facebook / Serhiy HaidaiRussische bom treft school waar tientallen burgers schuilden
RTL

Opnieuw heeft een Russisch bombardement waarschijnlijk in één klap vele burgers het leven gekost. Een school in het Oost-Oekraïense dorpje Bilohorivka werd getroffen op het moment dat daar tientallen mensen zaten ondergedoken. Reddingswerkers zoeken naar overlevenden.

Het gebouw werd niet meer gebruikt als school, maar om te schuilen voor luchtaanvallen. Door de aanval vloog de school in brand, waarna het gebouw instortte.

In de school zaten zo'n negentig mensen ondergedoken toen het gebied werd gebombardeerd. Volgens de gouverneur van de Loehansk-regio, waar Bilohorivka ligt, was het een Russisch vliegtuig dat de bom liet vallen. Hij deelt foto's en video's van de ravage op Facebook. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

 

Het kostte reddingswerkers drie uur om het vuur te blussen. Ze wisten zo'n dertig mensen onder het puin vandaan te halen, onder wie zeven gewonden. Tot dusverre zijn er officieel twee doden te melden, maar er zouden nog zestig mensen bedolven zijn.

De kans dat zij nog leven, lijkt erg klein. "'Russische vrede' is synoniem voor het woord 'dood'", schrijft gouverneur Serhiy Haidai. 

Bilohorivka is een klein dorp met slechts een paar honderd inwoners aan de Oekraïense kant van de Donbas-regio. Volgens de gouverneur schuilde bijna het hele dorp in de school. Sinds de terugtrekking van de Russische troepen rondom Kiev is de strijd in de Donbasregio geïntensiveerd. 
 

Het dorpje Bilohorivka in de Donbas-regio.© RTL Nieuws
Het dorpje Bilohorivka in de Donbas-regio.

Haidai geeft aan dat het gebied constant onder vuur ligt. Hij deelt ook een foto op Facebook van een huis dat in een plaatsje in de buurt van de school is ingestort na Russische luchtaanvallen.

De gouverneur meldt dat er elf mensen in de kelder van het huis schuilden. Reddingswerkers proberen door het puin heen te breken om te zien of ze nog leven. 

Het bombarderen van de school doet denken aan het bombardement op een theater in Marioepol in maart, waar nog veel meer mensen ondergedoken zaten. Daar werden uiteindelijk ook nog overlevenden uit het puin gehaald, maar persbureau AP meldt na uitgebreid onderzoek dat er vermoedelijk zeker zeshonderd mensen stierven. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneBombardementenOekraïne