Geen kans op herstel

Overwinning ME-patiënt in strijd met UWV geeft hoop aan lotgenoten

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© RTL NieuwsOverwinning ME-patiënt in strijd met UWV geeft hoop aan lotgenoten
RTL

Na een jarenlange strijd tegen het UWV is ME-patiënt Gert-Jan van Duren door de rechter in het gelijk gesteld. Hij is te ziek om te werken en uitzicht op herstel is er ook niet. Het UWV had hem een versnelde uitkering voor volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid niet mogen weigeren. De uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor lotgenoten die in dezelfde situatie zitten.

Al jaren kampt Gert-Jan van Duren met het chronisch vermoeidheidssyndroom ME (myalgische encefalomyelitis). "Ik voel me altijd uitgeput. Mijn energieniveau is vergelijkbaar met een batterij van 3 procent. Ik ben voor alles gevoelig: licht en geluid kan ik moeilijk verdragen."

Als hij bij het UWV een verzoek indient om versneld een WIA-uitkering te krijgen voor volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid, wordt dit afgewezen. Volgens het UWV zijn behandeling en herstel nog mogelijk.

Dolblij

Gert-Jan laat het er niet bij zitten. Met bed en al gaat hij vorig jaar zomer per ambulance naar de rechtbank om te vechten voor een uitkering, zoals op de volgende beelden te zien is:

Een bijzonder beeld in de rechtszaal in Almelo afgelopen zomer. Liggend in zijn ziekbed vecht Gert-Jan voor een uitkering. Volgens hem is hij zo ziek dat ie nooit meer kan werken. Het UWV zegt dat er nog kans op verbetering is.

In eerste instantie wordt hij in het ongelijk gesteld. In hoger beroep heeft hij nu alsnog gewonnen.

Hij is dolblij met deze uitkomst. "Wij voelen ons de morele winnaar, na een jarenlange strijd tegen het UWV." Hij is vooral blij dat er nu jurisprudentie is, en hij hoopt dat andere ME-patiënten bespaard blijft wat hem is overkomen. "Het kan hun hoop geven dat je tegen zo'n instantie in beroep kunt gaan en het ook kunt winnen."

Plotseling toch uitkering voor doodzieke ME-patiënt Gert-Jan
Lees ook

Plotseling toch uitkering voor doodzieke ME-patiënt Gert-Jan

Honderden meldingen

Er zijn veel meer ME-patiënten van wie het UWV vindt dat ze nog kunnen herstellen, zegt Ynske Jansen van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid. Elk jaar krijgen ze honderden meldingen binnen. Deze mensen krijgen dan geen of een lagere uitkering. "Dat zorgt voor onzekerheid en angst."

In Nederland zijn naar schatting zo’n 30.000 tot 40.000 mensen met ME/CVS. Ze lijden aan ernstige, chronische vermoeidheid die niet wordt veroorzaakt door inspanning en niet vermindert door rust. Een kleine inspanning kan al leiden tot verergering van de klachten.

Er is nog veel onbekend over de ziekte. Ook zijn er nog veel vraagtekens over het nut van behandelingen die er zijn. In 2018 concludeerde de Gezondheidsraad al dat patiënten zich vaak niet serieus genomen voelen, en dat hun beperkingen niet altijd erkend worden bij het aanvragen van een uitkering.

Reactie UWV

Het UWV benadrukt in een reactie dat er strenge criteria gelden om versneld in aanmerking te komen voor een uitkering. In het geval van Gert-Jan zag het UWV nog behandelmogelijkheden, zodat kans op herstel niet was uitgesloten, een argument dat nu dus door de rechter van tafel is geveegd.

"Het UWV bestudeert uiteraard de uitspraak om te kijken of dit verdere consequenties heeft voor hoe we omgaan met het begrip duurzaamheid bij ME", aldus een woordvoerder. Dat betekent niet automatisch dat iedere ME-patiënt versneld in aanmerking komt voor een uitkering, voegt hij daaraan toe. "Het is immers voorstelbaar dat een andere cliënt wel aan een multidisciplinair behandelingstraject kan deelnemen."

Het UWV zegt de uitspraak ook te gaan bespreken met belangengroepen van ME-patiënten.

Lees meer over
UWV