Songfestival gevierd in Oekraïense schuilkelders: 'Snel komt hier ook de winst'
Oekraïne heeft het songfestival gewonnen en daar is het land enorm blij mee. Zelfs aan het front wordt de winst gevierd, en ook onder de grond bij de Azovstal-fabriek in Marioepol is de overwinning met gejuich ontvangen.
"Bedankt Kalusha Orchestra voor de support! Glorie aan Oekraïne!", schreven de strijders bij de Azovstal-fabriek op Telegram. De zanger van de winnende Oekraïense band, Oleg Psiuk, had even daarvoor opgeroepen tot hulp aan de mensen die nog op het terrein van de fabriek in Marioepol verscholen zitten.
'Binnenkort winnen we de oorlog'
De band won deze editie met hun nummer Stefania, vooral dankzij punten van de thuisstemmers. Oekraïne kreeg 439 punten van de zogenoemde televoters, meer dan een land ooit kreeg.
Een groep Oekraïense militairen ten noorden van Kiev bekeek de beelden vol trots. "We wonnen vandaag bij Eurovisie, en binnenkort zullen we de oorlog ook winnen", zei Tetyana, een militair verpleegkundige, tegen persbureau Reuters.
'Dit brengt hoop'
Toen de overwinning definitief was, gingen de armen de lucht in en werd er gejuicht en geklapt. Militair Vitaliy omschreef het alsvolgt: "We hebben bewezen dat we niet alleen kunnen vechten, maar ook goed kunnen zingen."
De Britse krant The Guardian sprak ook met de Oekraïense advocaat Zoia Stankovska. "Deze overwinning brengt zoveel hoop", zegt zij.
Marioepol
President van Oekraïne Volodimir Zelenski reageerde eveneens op de winst in Turijn. "Onze moed maakt indruk in de wereld, en onze muziek verovert Europa! Volgend jaar organiseren wij het songfestival."
En het liedjesfestival wordt - als het aan de Oekraïners ligt - volgend jaar georganiseerd in het kapotgebombardeerde Marioepol. "Dan is de stad bevrijd", zegt soldaat Vitaliy stellig.
De zes bandleden hadden speciale permissie om Oekraïne te verlaten voor het songfestival. Een van de originele bandleden is gebleven om te vechten en de anderen zullen nu ook weer teruggaan, nu het evenement voorbij is.
'Vechten tot het einde'
Zanger Psiuk was voor het songfestival actief bij een vrijwilligersorganisatie die ervoor zorgde dat mensen in nood vervoer en onderdak zouden krijgen. Hij weet nog niet zo goed wat hij nu zal doen bij terugkomst in zijn land. "Maar zoals elke Oekraïner ben ik bereid te vechten tot het bittere einde."