Geen kwaliteitscontrole

'Experts waarschuwen voor toename aantal kinderslaapcoaches'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty'Experts waarschuwen voor toename aantal kinderslaapcoaches'
RTL

Ouders die een kind hebben dat slecht slaapt, schakelen steeds vaker een kinderslaapcoach in. Maar in het programma Pointer waarschuwen experts vanavond: doordat iedereen zich kinderslaapcoach mag noemen, zijn de kwaliteitsverschillen groot en worden er zelfs adviezen gegeven die de slaapproblemen van kinderen verergeren.

Pointer heeft uitgezocht hoeveel kinderslaapcoaches er nu zijn en telt er via de Kamer van Koophandel en Instagram minstens 100, maar zegt erbij: "In werkelijkheid zijn het er meer." Door de komst van twee Nederlandse opleidingen zal dat aantal nog flink stijgen, is de verwachting. Ter vergelijking: in 2016 was er in Nederland één kinderslaapcoach.

Veelal moeders

De meeste kinderslaapcoaches zijn moeders die zelf ook een kind hebben dat heel slecht sliep. Hun opleidingen variëren sterk: van een cursus van een paar dagen in Nederland of het buitenland tot een parttime-opleiding van ongeveer een jaar. Iedereen die dat wil, mag zichzelf kinderslaapcoach noemen. Er is geen landelijke registratie en er worden geen kwaliteitseisen gesteld aan zowel de coaches als de opleidingen. 

Archieffoto© Getty
Archieffoto

Orthopedagogen, jeugdartsen en somnologen (slaapgeneeskundigen) waarschuwen dat dit risico's met zich meebrengt. En ook kinderslaapcoach van het eerste uur Susanne Willekes pleit voor regulering en een beroepsopleiding die kijkt naar de achtergrond, opleiding en kwaliteit van kinderslaapcoaches.

Impact op het gezin groter

Zo'n 10 procent van de Nederlandse baby's van zes maanden heeft slaapproblemen, blijkt volgens Pointer uit onderzoek. Omdat ouders zelf steeds drukker worden en vaak allebei werken, is de impact daarvan op een gezin groter. Ook voelen ouders zich vaak niet gehoord omdat de omgeving de problemen bagatelliseert en vinden ze de adviezen van de reguliere hulpverlening niet voldoende.

Daarin worden alleen adviezen gegeven die wetenschappelijk bewezen zijn, zoals een kind gecontroleerd te laten huilen. Volgens kinderneuroloog en somnoloog Sigrid Pillen een methode die veel ouders 'heel heftig en niet prettig' vinden.

Niet wetenschappelijk bewezen

Ouders wijken daarom uit naar kinderslaapcoaches die methodes aanbevelen die nog niet wetenschappelijk zijn onderzocht, maar die volgens Pillen 'wellicht wel beter aansluiten bij wat ouders prettig vinden om te doen'. Zo maakte ze mee dat ouders het advies hadden gekregen een kind te vroeg naar bed te brengen, waardoor de slaapproblemen juist verergerden. 

De GGD'en zeggen tegen Pointer dat ze aan het onderzoeken zijn hoe ze ouders 'nog meer en beter kunnen begeleiden'.

De uitzending van Pointer is vanavond om 22.10u te zien op NPO2.

Sommige ouders gebruiken 'white noise' om een kindje beter te laten slapen. Helpt dat? Kinderslaapcoach Susanne Willekes geeft in deze video antwoord.
Lees meer over
BabyPeuter & kleuterSlaapSlaapproblemen