Geen nieuw driesterrenrestaurant, wel meer Michelinsterren dan vorig jaar
In een vol DeLaMar Theater in Amsterdam zijn vanochtend de Michelinsterren uitgereikt. Drie zaken kregen een tweede ster, tien restaurants kregen een eerste ster maar niemand kreeg een derde ster. Er waren ook verliezers, zo verliest een restaurant in Venlo na zeventien jaar zijn ster.
Nederland telt na vanochtend dus nog altijd maar twee restaurants met drie sterren. Het gaat om de Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
In één keer naar twee sterren
De opvallendste winnaar is De Nieuwe Winkel in Nijmegen, die vorig jaar één ster won. Chef Emile van der Staak noemde dat toen 'een fantastische opsteker'. Dat hij een jaar later meteen een tweede ster krijgt, is zeer uitzonderlijk.
Restaurant Flore (voorheen Bord'Eau) van chef Bas van Kranen in Amsterdam krijgt vanuit het niets twee Michelinsterren, evenals Julemont van Guido Braeken in het Limburgse Wittem. In totaal heeft ons land nu naast de twee driesterrenrestaurants 21 zaken met 2 sterren en 94 restaurants met één ster. Op dit kaartje zie je waar bij jou in de buurt je een sterrentent kunt vinden.
Vorig jaar
Vorig jaar kwamen er twee restaurants met twee sterren bij, en acht met één ster. Vorig jaar verloren ook zes restaurants hun Michelinster. In alle gevallen ging het toen om zaken die failliet gingen of van eigenaar wisselden. Dit jaar verloren acht zaken hun ster, onder wie restauranthouder Eric Swaghoven uit Venlo:
De award voor beste sommelier van het jaar gaat naar Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk, het restaurant dat eveneens een eerste ster in de wacht sleepte. Yoran Jacobi won met zijn restaurant De Juwelier in Amsterdam één ster, ook werd hij uitgeroepen tot Jonge Chef van het jaar. "Het is wel een hele hoop in een keer", gaf hij toe.
Groene sterren
Voor de tweede keer werden de zogenoemde groene sterren uitgereikt aan restaurants die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Vorig jaar behaalden acht zaken er een. Deze keer kregen drie restaurants een groene ster; Héron in Utrecht, Triptyque in Wateringen en Flore in Amsterdam.
Ondanks alle moeilijkheden zijn restaurateurs er in het afgelopen jaar in geslaagd de Michelin-inspecteurs iets te verrukkelijks te serveren, zei de organisatie tijdens de uitreiking.
'Gastronomische bestemming'
Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, roemt 'de verfijning en de creativiteit' van de Nederlandse culinaire scène. "Als gastronomische bestemming in voortdurende ontwikkeling, onderscheidt Nederland zich ook door de toenemende aandacht die Nederlandse restauranthouders besteden aan duurzaamheid."
Niet alleen maar winnaars
Het restaurant Valuas in Venlo is zijn Michelinster na zeventien jaar kwijt. Sterrenchef Eric Swaghoven was 'verbijsterd' toen de organisatie hem het nieuws dit weekend meedeelde. "Er moet wel iets héél slecht zijn geweest, maar we weten nog niet wat. We staan met onze mond vol tanden."
Swaghoven zegt dat zijn restaurant een lastig jaar achter de rug heeft, niet alleen door de verschillende lockdowns tijdens de coronacrisis, maar ook door de overstromingen waar Venlo door getroffen werd. "Na het hoogwater bleven we vier weken gesloten, de kelders stonden vol water."
Hij heeft met zijn team een fles champagne opengetrokken en gaat keihard aan de slag om de ster volgend jaar weer terug te verdienen. En mensen die zeggen dat het 'maar een ster is'? Zo ziet hij dat niet. "Dit kwam binnen als een bom."
Aan tafel bij Beau bespraken de Nederlandse topchefs Jonnie Boer, Margo Reuten en Soenil Bahadoer hoe belangrijk de Michelinsterren die vandaag worden uitgereikt voor hun zijn:
Vanwege het coronavirus was de ceremonie vorig jaar online. Daarom werden de chef-koks die vorig jaar een ster behaalden aan het begin van de bijeenkomst op het podium geroepen en kregen ze alsnog een applaus.
Belangrijkste onderscheiding
De Michelinsterren gelden internationaal als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector.