EU-top in Brussel

EU-leiders akkoord over gedeeltelijke olieboycot Rusland om oorlog Oekraïne

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© EPAEU-leiders akkoord over gedeeltelijke olieboycot Rusland om oorlog Oekraïne
RTL

Na weken van discussie is er nu een akkoord: de EU-lidstaten zijn het eens over een invoerverbod van Russische aardolie die via zee naar de EU wordt aangevoerd. De boycot vanwege de Russische invasie van Oekraïne betreft meer dan twee derde van alle olie die Rusland naar de EU exporteert. Daarmee komt 'maximale druk op Rusland om de oorlog te beëindigen'.

Dat meldt Charles Michel, voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders via Twitter. Europese regeringsleiders zijn sinds gisteravond in Brussel bij elkaar voor een speciale EU-top over Oekraïne. 

De sanctie, waarover de EU-landen bijna vier weken vruchteloos onderhandelden, 'snijdt een grote stroom inkomsten voor de oorlogsmachine van Rusland af', twittert Michel. "Maximale druk op Rusland om de oorlog te beëindigen." De 'technische details' van het akkoord worden de komende dagen uitgewerkt. De boycot gaat eind dit jaar in, meldt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Tijdelijke uitzondering

Met name Hongarije, Tsjechië en Slowakije hadden bezwaren. Die landen zijn zeer afhankelijk van Russische olie. Zij krijgen een 'tijdelijke uitzondering' op de olieboycot. Zo kan de Russische oliepijpleiding in gebruik blijven, totdat er een alternatief is gevonden. Er is geen einddatum opgenomen, zo bevestigen diplomaten.

Nederland en andere landen waren bezorgd dat uitzondering zou leiden tot oneerlijke concurrentie. Afgesproken is dat het verboden is om de Russische olie verder te exporteren naar andere Europese landen. 

Premier Mark Rutte spreekt van een 'hele bevalling', maar zegt blij te zijn dat er een akkoord is: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Afgezwakt'

"Wekenlang bleef de Europese eensgezindheid uit, maar met deze aangepaste boycot is er na een maand discussie toch een akkoord", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De boycot is afgezwakt. Er is uitstel en er zijn uitzonderingen voor sommige lidstaten. Het gesteggel van de afgelopen weken laat vooral zien hoe lastig het is voor Europese landen om af te kicken van Russische energie."
 

Olieboycot op tafel bij EU-top, maar Hongarije ligt dwars
Lees ook

Olieboycot op tafel bij EU-top, maar Hongarije ligt dwars

"Het stoppen met Rusissche energie gaat langzaam en met veel uitzonderingen, maar een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat Europa ooit zulke vergaande plannen zou maken om te stoppen met Russische energie. Over olie zijn nu afspraken, bij gas zie je dat veel landen op zoek zijn naar alternatieven of dat contracten worden stopgezet."

Financiële zet in de rug

Gisteravond werd al toegezegd dat de Europese Unie Oekraïne financieel een zet in de rug zal geven om de rekeningen te kunnen blijven betalen nu de oorlog in het land blijft voortduren. Ook zal de EU de Oekraïense president Volodimir Zelenski verder helpen zijn 'volk en land' te verdedigen tegen de Russische agressor en helpen met de toekomstige wederopbouw van Oekraïne. 

Lees meer over
Europese UnieGasleveringOorlog in OekraïneOekraïneRusland