Symbool van eenheid

Koningin Elizabeth zegt eigen dankdienst af na 'ongemak' gisteren

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPKoningin Elizabeth zegt eigen dankdienst af na 'ongemak' gisteren
RTL

Koningin Elizabeth zal de dankdienst ter ere van haar jubileum in St Paul's Cathedral vandaag niet bijwonen, melden Britse media. De 96-jarige vorstin heeft gisteren tijdens de festiviteiten enig 'ongemak' ervaren.

Elizabeth stak gisteravond bij Buckingham Palace zogeheten bakens aan. Met de verlichte bakens wordt haar platina jubileum gevierd. De vorstin liep met een stok en drukte op een grote knop waarna het belangrijkste baken met The Tree of Trees verlicht werd.

Het baken bestaat uit een 21 meter hoge boom die opgebouwd is uit 350 kleinere bomen. Nadat Elizabeth de ontsteking had verricht zong de Amerikaanse zanger Gregory Porter een lied en werd Buckingham Palace met een lichtshow verlicht.

Symbool van eenheid

Overal in het Verenigd Koninkrijk zijn bakens aangestoken om te vieren dat Elizabeth zeventig jaar op de troon zit. Dat gebeurde ook op de Kanaaleilanden, het eiland Man en de Britse overzeese gebiedsdelen.

Het is de bedoeling dat de bakens een soort keten vormen, zoals dat vroeger gebeurde als communicatiemiddel. Het is nu een symbool geworden van eenheid tussen steden, landen en continenten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In 1897 werden bakens aangestoken om het diamanten jubileum van koningin Victoria te vieren. In 1977, 2002 en 2012 werden het zilveren, gouden en diamanten jubileum van Elizabeth ook met bakens gevierd, net als in 2016 de negentigste verjaardag van Elizabeth.

Festiviteiten begonnen

Queen Elizabeth zit 70 jaar op de troon, en daarom wordt er vier dagen gefeest in Engeland. De festiviteiten gingen gisteren van start met een parade van paarden, militairen en muzikanten in Londen. De koningin verscheen op het podium van Buckingham Palace terwijl vliegtuigen overvlogen.

Vandaag staat een dankdienst in kathedraal St. Paul in Londen op het programma. Daar zal de koningin niet bij zijn, omdat ze zich tijdens de parade van gisteren niet helemaal goed voelde.  

Koningin Elizabeth zit 70 jaar op de troon en is daarmee de langstzittende monarch ter wereld. Reden voor een feestje.
Lees meer over
Koningin Elizabeth IIBritse koningshuisGroot-Brittannië