Kleinere veestapel beter voor natuur

Milieuclubs en groene boeren positief over stikstofplan: 'Eindelijk wordt natuur gered'

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© Sjoerd van er Wal/iStockMilieuclubs en groene boeren positief over stikstofplan: 'Eindelijk wordt natuur gered'
RTL

Veel boze boeren en politici vandaag, na de presentatie van de nieuwe stikstofplannen. Maar er zijn ook boeren en milieuorganisaties die (voorzichtig) positief zijn. "Ik ben blij met de verkleining van de veestapel."

Verschillende milieuclubs waren blij toen ze de plannen van het kabinet zagen. De stikstofuitstoot moet in sommige plekken in Nederland drastisch naar beneden. Daarom zullen verschillende boeren moeten worden uitgekocht.

Volgens Natuurmonumenten en Natuur&Milieu kiest het kabinet daarmee 'een ingrijpende, maar noodzakelijke route om de Nederlandse natuur te redden'. 

Onomkeerbare schade

"Als er nu niets gebeurt, ontstaat onomkeerbare schade aan natuur, met uitsterven van plant- en diersoorten als gevolg. Dat heeft ook grote invloed op ons eigen welzijn."

Ook de man die ooit naar de rechter stapte om het Nederlandse stikstofbeleid aan te vechten is tevreden. "Positief, klare taal, dit lijkt het begin van een proces dat nu eens echt stikstofuitstoot gaat reduceren na decennialange periodes van geitenpaadjes zoeken", zegt Johan Vollenbroek.

Kabinet grijpt hard in: forse stikstofvermindering in deze gebieden
Lees ook

Kabinet grijpt hard in: forse stikstofvermindering in deze gebieden

Vollenbroek merkt wel op dat alle pijlen gericht zijn op de landbouw en niet op de luchtvaart en industrie. "Schiphol, Eindhoven, waarom hoeven die niks te doen?"

Volgens minister Christianne van der Wal, die verantwoordelijk is voor het stikstofbeleid, komen die sectoren later aan de beurt. Namelijk voor 1 juli 2023.

'Eindelijk'

Ook Greenpeace reageert positief. "Na jaren getreuzel presenteert het kabinet eindelijk een plan dat de natuur hopelijk gaat redden en de bouw van huizen mogelijk maakt."

Maar de milieuclub maakt zich wel zorgen over de provincies, die het beleid moeten gaan uitvoeren. Boerenlobbyorganisatie LTO heeft de provincies opgeroepen in verzet te gaan tegen de plannen. Greenpeace hoopt dat ze dat niet zullen doen.

Biologisch melkveehouder John Arink van groene boerenclub CaringFarmers heeft gemengde gevoelens over het vandaag gepresenteerde plan. "Ik ben blij met de verkleining van de veestapel".

Maar Den Haag had nog een flinke stap verder mogen gaan, zegt hij. Volgens de melkveehouder zou de politiek moeten kiezen voor systeemverandering.

Veestapel moet nog kleiner

"We moeten naar een veestapel toe die past bij de omvang van Nederland." Arink wil naar een systeem waarin de dieren die in Nederland zijn gevoed worden met voer van eigen bodem. Ook wel kringlooplandbouw genoemd.

Daarvoor moet de veestapel 'minimaal gehalveerd worden'. Dat wordt met deze plannen niet bereikt. Volgens minister Van der Wal zal de veestapel naar schatting krimpen met 30 procent.

Lees meer over
Christianne van der WalHenk StaghouwerNatuur & MilieuorganisatiesNatuurmonumentenGreenpeaceStikstofcrisisStikstofvervuilingNatuurbeheerNatuurgebied