Oekraïne onder druk

Het regent Russische raketten in de Donbas – en die van Oekraïne raken op

Door Pieter Munnik··Aangepast:
© ANPHet regent Russische raketten in de Donbas – en die van Oekraïne raken op
RTL

In de Donbas, in het oosten van Oekraïne, regent het onophoudelijk raketten en projectielen. Meer en meer wordt de oorlog uitgevochten met artillerie. Rusland lijkt daarbij aan de winnende hand, zeker nu Oekraïne waarschuwt dat hun voorraad munitie opdroogt.

Oekraïne vuurt dagelijks tussen de 5000 en 6000 projectielen af om de langzame, maar gestage Russische opmars in het oosten van Oekraïne een halt toe te roepen, zo verklaarde de plaatsvervangend chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Vadim Skibizky, tegenover The Guardian.

Duidelijk is dat Rusland over fors meer vuurkracht beschikt, zegt ook defensiedeskundige Peter Wijninga van het Haags Centrum van Stategische Studies. "De Russen maken al sinds het begin van de oorlog van veel artillerie gebruik en concentreren hun aanvallen nu in de Donbas. Dat zorgt voor hoge aantallen slachtoffers. Volgens president Zelenski gaat het dagelijks om zo'n 60 tot 100 Oekraïense militairen."

'Pantserhouwitsers aan Oekraïne leveren kan onze eigen krijgsmacht schaden'
Lees ook

'Pantserhouwitsers aan Oekraïne leveren kan onze eigen krijgsmacht schaden'

Hoe veel meer projectielen Rusland afvuurt dan Oekraïne blijft gissen. De ene generaal spreekt over zeven keer zoveel projectielen, een ander zelfs over tien tot vijftien. Op papier beschikt Rusland volgens Wijninga over ongeveer 3800 kanonnen en 1500 raketwerpers, Oekraïne zou het moeten doen met zo'n 1800 artilleriestukken in totaal.

Severodonetsk continu bestookt

Veel van de Russische raketten worden nu ingezet voor de strijd om Severodonetsk en Lysytsjansk, de laatste steden die Oekraïne nog verdedigt in de regio Loehansk. Een kunstmestfabriek bij Severodonetsk, waarin minstens 500 burgers zouden schuilen, wordt volgens de lokale autoriteiten continu gebombardeerd.

Dat de Russische artillerie effectief is, bleek ook afgelopen nacht, toen projectielen een toegangsbrug bij de stad vernietigden. Van de drie bruggen naar Severodonetsk functioneert er nu nog maar één, waardoor de stad volledig afgesloten dreigt te raken. "Dat is bedoeld om te voorkomen dat Oekraïense troepen in Severodonetsk nog met munitie, voedsel en brandstof bevoorraad kunnen worden", zegt Wijninga. Belangrijk voor het verloop van de strijd.

Munitietekort dreigt 

Een ander probleem is volgens Oekraïne dat hun munitie opraakt. De strijdkrachten konden de eerste maanden putten uit een voorraad van eigen makelij, maar veel Oekraïense wapenfabrieken zijn inmiddels kapotgeschoten en functioneren niet meer, waardoor de aanvoer van nieuwe projectielen stokt.

Oekraïne doet daarom een dringend beroep op het Westen om meer raketten, granaten en andere wapens te sturen, naast de miljarden aan militaire steun die het al levert. De burgemeester van Kramatorsk zegt het als volgt: "Als we niet binnen twee of drie weken zware wapens krijgen, zijn we fucked."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een Oekraïense topadviseur publiceerde vandaag op Twitter een preciezer verlanglijstje van de strijdkrachten: het gaat om nog eens 1000 houwitsers, 300 raketlanceersystemen, 500 tanks, 2000 gepantserde voertuigen en 1000 drones. Die zijn nodig om de oorlog 'te kunnen beëindigen'.

Nederland stuurde eind april vijf pantserhouwitsers naar het oorlogsgebied.

De ene granaat is de ander niet

Het probleem is dat Oekraïne niet iedere westerse granaat gemakkelijk kan afvuren, zegt Wijninga. De Oekraïense artilleriestukken zijn volgens de defensiedeskundige ontwerpen uit de Sovjettijd. Ze kunnen daardoor geen NAVO-granaten afschieten. Die zijn nu eenmaal een paar millimeter groter in omtrek. "De Sovjetmaat wijkt af van de NAVO-maat. Dat betekent dat Oekraïense artillerie straks stil kan komen te vallen. Zonder de juiste granaten heb je er weinig aan."

En het is lastig om aan nieuwe voorraden Sovjetgranaten te komen. "Rusland gaat dat niet leveren. Misschien kun je nog wat vinden in landen van het voormalige Warschaupact (zoals Polen, Roemenië red.), maar veel zal dat niet zijn. Dan moet Oekraïne het vooral met westerse artillerie gaan oplossen. Artillerie die wel is toegezegd, maar nog niet in zulke aantallen dat het voldoende is", zegt Wijninga.

Training in sneltreinvaart

Komt nog bij dat de militairen ook eerst een uitleg moeten krijgen, over hoe de westerse wapens precies werken. Die training krijgen militairen bijvoorbeeld op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Duitsland, waarna ze weer teruggaan naar het front om de kennis door te geven. Een operatie die tijd kost.

"Je kunt tijdens die training natuurlijk best wat bochten afsnijden zodat het sneller gaat en daarbij enkele risico's aanvaarden, maar niettemin duurt het alsnog zeker twee tot drie weken voordat een Oekraïner is opgeleid", zegt Wijninga.

In de tussentijd gaat de oorlog onverminderd door en is het artillerie-overwicht van Rusland een probleem dat voor Oekraïne niet snel is opgelost.

De stad Charkov ligt onder vuur. Een deel van de inwoners woont daarom in een metrostation. Correspondent Jeroen Akkermans bezocht ze. "Er is geen andere veilige plek."
Lees meer over
Peter WijningaOorlog in OekraïneWapenMilitaire basisDefensieOekraïne