Hoorzittingen parlement

Bestormers Capitool kwamen tot 12 meter van Pence, 'leven was in gevaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPBestormers Capitool kwamen tot 12 meter van Pence, 'leven was in gevaar'
RTL

De bestormers van het Capitool, het Amerikaanse parlement, kwamen erg dicht bij de plek waar vicepresident Mike Pence zich schuilhield. Zijn leven zou acuut in gevaar zijn geweest.

Dat bleek tijdens de derde hoorzitting over de bestorming. Op 6 januari 2021 bestormde een grote groep Trump-aanhangers het parlement, om het bekrachtigen van de verkiezingswinst van president Biden tegen te houden.

Gevaarlijk dichtbij

Aanhangers van Trump riepen buiten het parlement dat 'Pence moest worden opgehangen'. Uit een animatie van de commissie die de bestorming onderzoekt, blijkt dat ze tot op 40 voet, omgerekend iets meer dan 12 meter, kwamen van de kamer waar Pence zich schuilhield. Pence werd later verplaatst naar een veiligere plek.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Trump wilde dat Pence de uitslag van de verkiezingen ongeldig zou verklaren. Toen die dat weigerde, haalde hij hard uit naar zijn vicepresident. Tijdens de hoorzitting bleek dat zijn adviseurs het plan 'gestoord en gevaarlijk' vonden. Ze vreesden ook dat het tot meer rellen zou leiden.

Commissie Capitoolbestorming: 'Het was een couppoging van Trump'
Lees ook

Commissie Capitoolbestorming: 'Het was een couppoging van Trump'

Preventieve gratie

De bedenker van het plan om Pence de verkiezingen ongeldig te laten verklaren, advocaat John Eastman, leek zich bewust dat hij iets illegaals had gedaan. Hij mailde naar de persoonlijk advocaat van Trump met het verzoek om op de 'gratielijst' te worden gezet. Zo zou hij zeker niet de cel in hoeven.

Eastman beriep zich in zijn verhoor door de commissie meer dan 100 keer op zijn zwijgrecht.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De zeven Democraten in de parlementaire commissie hadden niets dan lof voor dat besluit van Pence. "We hebben geluk met de moed van Pence", zei commissievoorzitter Bennie Thompson.

"Op 6 januari kwam onze democratie gevaarlijk dichtbij een catastrofe. Toen Mike Pence aangaf dat hij niet mee zou doen aan Donald Trumps spelletje, heeft hem dat persoonlijk enorm in gevaar gebracht."

Tijdens een eerdere zitting werden nieuwe beelden van de bestorming getoond en kwamen betrokkenen aan het woord.
Lees meer over
Mike PenceDonald TrumpBestorming CapitoolVerenigde Staten