Wat hebben wij er eigenlijk aan als Oekraïne EU-lid wordt?
Oekraïne lid van de EU: het zal nog wel een hele tijd duren voordat het feitelijk zo is. Het werpt de vraag op: wat hebben wij daar eigenlijk aan?
Gisteren kwam de Europese Commissie tot het advies om Oekraïne de status van kandidaat-lid te geven. In het voorstel noemt de Commissie dat het land eerst stappen moet zetten voordat de onderhandeling over toetreding begint. Zo moet er sprake zijn van een onafhankelijke rechtsstaat en is het tegengaan van corruptie van belang.
Nederlandse politici stonden aanvankelijk niet achter het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Nu de Europese Commissie met scherpe voorwaarden komt, staan zij er sinds gisteren wél positief tegenover.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maar wat heeft Europa, een ook Nederland, er aan? Als Oekraïne toetreedt tot de Europese Unie kan dat positieve gevolgen hebben op het bedrijfsleven. "De Europese markt zal groter worden", zegt Niels van Willigen, hoofddocent Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Het betekent dat het enorme land, met ruim 44 miljoen inwoners, de grote en vrije markt van Europa gaat versterken. Een behoorlijke uitbreiding voor Europa dus.
Jonge mensen
Zo is Oekraïne interessant voor het bedrijfsleven op het gebied van landbouw en agricultuur, stelt Alex Krijger, geopolitiek analist. Vooral op de graanmarkt is het land een grote speler.
Ook wonen er in Oekraïne veel gemotiveerde jonge mensen, die veel in hun mars hebben. "Zo zien ze bijvoorbeeld dat er in Europa nog werk aan de winkel is op het gebied van technologie, zij kunnen er aan bijdragen om dat te verbeteren."
Maar deelname van dit grote land betekent ook een 'gigantische kostenpost' erbij. Ook de Nederlandse belastingbetaler zal daaraan moeten bijdragen, vertelt Krijger. "En dat terwijl veel Nederlanders nu al niet weten hoe ze financieel het einde van de maand halen."
Krijger hoopt dat politici eerlijk zullen zijn tijdens de aankomende EU-toppen volgende week. "Alleen op die manier creëer je draagvlak bij de Europese bevolking."
Langere wens
Voor Oekraïne is de oorlog een belangrijke reden om het kandidaat-lidmaatschap aan te vragen. Toch was die wens er al langer en werd daarom in 2014 het Associatieverdrag gesloten, vertelt Van Willigen. "Daardoor kwam een goede samenwerking tussen Oekraïne en de Europese Unie op gang".
Het gaat Oekraïne dus niet alleen om het vinden van een bondgenoot in het Westen. Ook de grote interne en vrije markt is voor Oekraïne interessant, net als vrij kunnen reizen in Europa.
Of en zo ja, wanneer, dat lidmaatschap er komt, is de vraag. Experts hebben het niet over jaren maar decennia. "Het is een gigantisch proces met veel hindernissen", aldus Krijger. Van Willigen denkt dat het minstens tien tot vijftien jaar zal duren.
Oorlog en wederopbouw
Zo vormen de oorlog, wederopbouw en corruptie obstakels bij het voldoen aan de voorwaarden van de Europese Commissie. Die voorwaarden zijn onder andere het hebben van een onafhankelijke rechtspraak en een vrije markt.
En dus is de handreiking van de Europese Commissie nu vooral 'symboliek', zegt Van Willigen. Krijger: "Oekraïne en de Europese Unie hebben nu afgesproken te gaan verloven, maar ze moeten nog heel wat dingen met elkaar bespreken. Eén van de twee heeft nog een slag te maken voordat ze het huwelijksbootje in kunnen stappen."