Kabinet staat welwillend tegenover kleine kerncentrales

Bij het ontwikkelen van kernenergie in ons land wil het kabinet niet alleen kijken naar de bouw van twee grote kerncentrales, maar ook naar moderne kleine reactoren (SMRs). Dat zeggen Haagse bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws.
Het voornemen staat in een brief van minister Rob Jetten (Klimaat) waarin hij schrijft hoe hij de plannen voor kernenergie wil uitvoeren. In het regeerakkoord was al afgesproken dat het kabinet stappen zal zetten voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales.
Klimaatminister Jetten voegt daar nu dus de kleine reactoren aan toe. De bewindsman zou de ontwikkeling van SMR's (Small Modular Reactors) veelbelovend vinden en nader onderzoek ernaar willen stimuleren. Morgen praat de ministerraad over de opties.
Wensen
Jetten komt daarmee tegemoet aan de wensen van coalitiepartners VVD en CDA. Die pleiten al langer voor het aanschaffen van deze kleine moderne kernreactoren met een vermogen van 10 megawatt tot 300 megawatt.
De kleine centrales worden, volgens de Kamerleden Erkens (VVD) en Bontenbal (CDA) gebouwd in een fabriek om vervolgens op locatie te worden geïnstalleerd. "De bouwtijd is daardoor lager, de kostprijs kan naar beneden en de units kunnen geïnstalleerd worden op plekken waar grote kerncentrales niet passen", zegt Bontenbal.
Waterstof
In zijn plannen zou Jetten er ook op wijzen dat kerncentrales weinig ruimte in beslag nemen, goed passen in een energiemix met zonne- en windenergie en kernenergie kan worden gebruikt voor het opwekken van de schone brandstof waterstof.
Volgens ingewijden benadrukt de D66 bewindsman in zijn plannen het belang van zorgvuldigheid. Als hij nu te hard van stapel loopt, moeten procedures misschien opnieuw en duurt het uiteindelijk langer dan als je zorgvuldig bent.
Locatie
Over de plaats waar nieuwe kerncentrales gebouwd zouden moeten worden doet Jetten nog geen mededelingen. Daarmee komt hij in het najaar. Wel, zeggen ingewijden, somt hij een aantal eisen op waaraan een locatie moet voldoen.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanwezigheid van koelwater en de bereikbaarheid voor hulpdiensten als brandweer en ambulances.
Hoe zit het nu in Nederland?
Op dit moment is de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele de enige die stroom levert in Nederland. Deze kerncentrale van 485 megawatt trad in 1973 in werking en zorgt voor zo'n 3 procent van de benodigde elektriciteit in ons land. Uiterlijk in 2033 moet deze centrale wettelijk dicht.
Ontwikkeling is volop gaande
Energietransitie-expert Remco de Boer vindt het idee van kleinere reactoren geen gek idee. "Het bedrijf Rolls-Royce is momenteel druk bezig met het ontwikkelen van kleine kernreactoren." Groot- Brittannië investeert volgens de onderzoeker momenteel veel geld in deze kleinere reactoren.
Volgens onderzoeker De Boer is langdurige overheidssteun heel belangrijk om kernenergie in ons land een kans te laten krijgen. "Uiteindelijk is het aan de markt. Bedrijven moeten in de kernenergie stappen en de reactoren gaan runnen. Dan is het van belang niet alleen dit kabinet, maar de komende kabinetten kernenergie steunen. Een consistent en langdurig energiebeleid van onze overheid is essentieel."