Coronavrij op zomervakantie? Deze regels gelden nog in vakantieoorden
De vakantieperiode is weer aangebroken en veel Nederlanders vertrekken naar vakantiebestemmingen door heel Europa. Voor het eerst na twee coronazomers lijkt de weg vrij voor een pandemievrije zomer waarin alles weer kan. Maar is dat ook zo? Wij zetten de (overgebleven) coronaregels in de populairste vakantielanden op een rij.
Zwemkleding, zonnebrandcrème, paspoort en oh ja, vergeet de mondkapjes niet! En heb je de QR-code wel op je telefoon staan? Twee jaar lang werd dit ongetwijfeld door huiskamers geroepen bij het inpakken voor de vakantie. Als een vakantie vanwege de maatregelen überhaupt mogelijk was.
Dit jaar zijn de problemen op Schiphol wellicht het grootste struikelblok. Het coronavirus houdt vakantiegangers in ieder geval niet tegen. Tot opluchting van de vakantielanden. Zo zegt Italië-correspondent Anouk Boone: "In belangrijke kranten moet je nu goed zoeken naar coronanieuws. Hier heerst wel het idee dat ze het zomergevoel omarmen en qua toerisme een goed jaar willen draaien."
Maar zoals gezegd: niet alle maatregelen zijn verdwenen. Want het virus is dat ook nog niet helemaal. Dit is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in zes Europese landen:
En dan nu de regels.
Frankrijk: meeste besmettingen in de regio
Te beginnen met het populairste vakantieland: Frankrijk. Ga je met het vliegtuig naar het land van brie en baguettes, vergeet dan niet je Coronacheckapp met je QR-code (weer) te downloaden. Bij aankomst op Franse luchthavens, moet je die officieel nog laten zien (al lijkt de kans dat je daadwerkelijk gecontroleerd wordt, niet zo groot).
Is je bestemming Nice, aan de Côte d’Azur? Zorg dan dat je ook mondkapjes in je koffer stopt. Sinds deze week zijn die daar door oplopende besmettingscijfers, weer verplicht in het openbaar vervoer.
Duitsland: ingewikkelde mondkapjesregels
Dat mondkapje is bij onze oosterburen een ingewikkeld verhaal. In het openbaar vervoer en in ziekenhuizen is die nog verplicht. Winkeliers en musea mogen zelf beslissen of ze hun klanten verplichten er een op te zetten. En let op: als mondkapjes verplicht zijn, gaat het altijd om de FFP2-maskers.
De Duitsers zijn qua coronabewijs daarentegen weer soepeler dan bijvoorbeeld de Fransen. Het bewijs is niet meer nodig, ook niet om het land in te komen. Het afschaffen van het gebruik van de app is echter wel tijdelijk. Op 1 september kan het weer worden ingevoerd.
Italië: verwacht controles
Dan Italië. Qua regels wijkt dat land nauwelijks af van Duitsland. Geen QR-codes meer in het land, wel mondkapjes. In het openbaar vervoer en bij medische instellingen en altijd een FFP2-masker. En ga daarbij vooral niet uit van lakse controles. "Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer wordt er ook echt gecontroleerd. Al blijft het wel vaak bij een aanmaning", zegt correspondent Anouk Boone.
Spanje: afhankelijk van de regio
"Reizigers uit de Europese Unie en de Schengenzone hoeven geen Digitaal Corona Certificaat (vaccinatie, test-, of herstelbewijs) te laten zien voor reizen naar Spanje", zo staat op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Doe wel even een paar mondkapjes in je tas. Ze zijn verplicht in het ov, in apotheken en in het ziekenhuis.
Datzelfde geldt eigenlijk voor horecagelegenheden, maar de kans is niet groot dat er ook echt naar gevraagd zal worden. Wel kunnen de regels verschillen per regio. Dus als je naar Spanje gaat, kijk even naar welke regio je precies reist en check de website van de lokale autoriteiten.
Portugal: dé brandhaard van de lente
Tot slot Portugal. Het land dat de afgelopen twee maanden vaak het nieuws haalde, vanwege de torenhoge besmettingen daar. De nieuwste variant van het coronavirus kreeg in Portugal als eerste de overhand. En dat was dus terug te zien in de cijfers.
Die piek ligt inmiddels weer achter ons en bovendien zijn de regels er nooit strenger op geworden dan voor de piek. Wat overblijft is een mondkapjesplicht die vergelijkbaar is met de andere vijf landen in dit artikel. Een QR-code wordt niet meer gecontroleerd.