Langetermijnstrategie

Wat doen landen na omikron: wordt corona als griep beschouwd?

Door Alex Tieleman··Aangepast:
© ANPWat doen landen na omikron: wordt corona als griep beschouwd?
RTL

Nederland komt nog deze maand met een langetermijnstrategie voor corona. Wordt alles echt anders na de omikrongolf, die veel mensen besmet, maar hen ook minder ziek maakt? Na bijna twee jaar pandemie kijken landen op verschillende manieren naar de toekomst met corona.

Landen gaan heel verschillend om met de uiterst besmettelijke omikronvariant. Van strenge lockdowns zoals in Nederland, tot een bijna open samenleving zoals in het Verenigd Koninkrijk. Spanje loopt zich ondertussen warm om na de omikrongolf met corona om te gaan zoals met de griep.

Over de plannen voor ná omikron is dat niet anders. Waar iedereen het wel over eens lijkt: corona gaat niet meer weg, dus moet een manier worden gevonden om met het virus te leven zonder dat de volksgezondheid in gevaar komt.

Corona zo gewoon als griep? Spanje neemt voortouw, Nederland volgt nog niet
Lees ook

Corona zo gewoon als griep? Spanje neemt voortouw, Nederland volgt nog niet

Duitsland vreest alweer nieuwe golf

In Duitsland heerst absoluut nog geen sfeer alsof het einde van de pandemie in zicht is, vertelt correspondent Jeroen Akkermans. Woensdag werd daar nog een record gebroken met 100.000 nieuwe besmettingen. Hoewel het aandeel van de patiënten met Covid op de ic meevalt, loopt de druk op de ziekenhuizen op. "De komende tijd wordt nog een forse toename verwacht. De Duitsers zijn voorzichtig", ziet Akkermans.

Een panklaar maatregelenpakket voor na omikron ligt er nog niet. Sterker nog, gezondheidsminister Lauterbach waarschuwt voor een mogelijke nieuwe golf in de herfst. "Toch wordt hier door experts, net als in Spanje, ook gekeken naar de overgang van pandemie naar endemie in de loop van dit jaar, als corona voor de meesten een zware griep zou betekenen in plaats van ziekenhuisopname", zegt Akkermans. Duitsland is wel terughoudender dan Spanje, omdat de dubbele vaccinatiegraad met 73 procent – de helft daarvan heeft een booster – een stuk lager ligt dan in Spanje.

De prikken in combinatie met een FPP2-masker zijn nu in Duitsland de sleutel tot bijna alles, vertelt Akkermans. "Je komt bijna nergens meer in zonder een QR-code. Voor ongevaccineerden is het heel lastig geworden." En in het voorjaar wordt zorgpersoneel mogelijk verplicht gevaccineerd. Akkermans: "Wat de Duitsers in ieder geval niet meer willen, zijn lockdowns."

Frankrijk: omikron laatste coronagolf?

Vanwege de hoge besmettelijkheid van omikron zouden veel mensen mogelijk immuun kunnen worden voor het virus. In Frankrijk houdt de minister voor Gezondheid, Verán, er daarom rekening mee dat omikron de laatste coronagolf is, vertelt correspondent Eveline Bijlsma.

"Over de vraag of het virus endemisch wordt, zijn ze voorzichtig. Dat hangt ook af van de wereldwijde vaccinatiegraad. In Europa gaat het de goede kant op met bijna 70 procent, maar in Afrika ligt dat cijfer veel lager. En misschien komen er varianten waar het vaccin niet tegen beschermt, is de gedachte", zegt Bijlsma.

Ze denkt dat de terughoudendheid ook te maken heeft met de presidentsverkiezingen in april. "Emmanuel Macron heeft zich nog niet kandidaat gesteld, maar gaat dat zeker doen. Hij heeft geen zin om doemscenario's te schetsen. De frustratie in Frankrijk is minder dan in andere landen, omdat er geen lockdown is. Ook dat heeft met de verkiezingen te maken: Macron heeft geen zin daarop afgerekend te worden."

Omdat alles in principe open is en er sinds april geen lockdown was, zit Frankrijk volgens Bijlsma nu niet zo in een 'hoe-nu-verder-modus'. Wel gelden er maxima voor het aantal personen in winkels of cafés en moet iedereen binnen een mondkapje op, ook op het werk. Binnenkort wordt ook 2G ingevoerd. "Frankrijk was ook een van de eerste landen in Europa die de coronapas invoerden. Daarop volgden steeds meer restricties voor niet-gevaccineerden. Dat is het beleid van Macron: inzetten op inenten."

Italië wordt nog strenger

In Italië zijn de coronamaatregelen de afgelopen weken alleen maar opgeschroefd, ziet correspondent Anouk Boone: verplichte FFP2-mondkapjes in het openbaar vervoer en in theaters, bioscopen en musea; 2G-maatregelen op sommige plekken. "Italië blijft dat doen vanwege het hoge aantal besmettingen, met de afgelopen dagen gemiddeld zelfs meer dan 200.000 nieuwe besmettingen per dag en zo’n 400 doden", vertelt Boone.

Vanaf vandaag is ook 3G verplicht bij kappers, schoonheidssalons en kiosken. Ook wordt erover gesproken om vanaf 1 februari de coronapas verplicht te stellen bij het binnengaan van winkels, postkantoren en andere openbare kantoren en commerciële activiteiten, behalve bij supermarkten of apotheken.

"Ook al is 80 procent van de bevolking gevaccineerd en heeft de helft een booster gehad, de visie blijft voorlopig in lijn met het eerdere vaccinatiebeleid: intensiveren", zegt Boone. Viroloog Andrea Cristanti vat het sentiment volgens Boone deze week goed samen op de Italiaanse tv: "Premier Draghi heeft goed gehandeld en heeft geluk met de omikronvariant, die geen grote problemen oplevert voor gevaccineerden. Maar je kunt niet zeggen dat 200.000 besmettingen normaal zijn."

Lees meer over
CoronavirusItaliëDuitslandFrankrijk