Scheef verdeeld

Allerrijksten betalen minste belasting: kabinet gaat vermogens meer belasten

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Peter HilzAllerrijksten betalen minste belasting: kabinet gaat vermogens meer belasten
RTL

Het is nog schever verdeeld in Nederland dan gedacht: één procent van de huishoudens bezit ruim een kwart van al het vermogen. Bovendien betalen de allerrijksten de minste belasting. Het kabinet wil daar verandering in brengen.

Minister Kaag van Financiën stelt dat het kabinet 'grote stappen moet gaan zetten in het tegengaan van vermogensongelijkheid’.

Aanleiding: het gat tussen de allerrijksten en de allerarmsten blijkt, dankzij nieuwe data, groter dan gedacht. Tien procent van de rijkste huishoudens in Nederland bezit 61 procent van het vermogen, concludeert een speciale werkgroep die is ingesteld door het kabinet.

Rijkste 1 procent Nederlanders betaalt minder belasting dan de rest
Lees ook

Rijkste 1 procent Nederlanders betaalt minder belasting dan de rest

En de aller- allerrijksten hebben in Nederland echt een flink deel van de taart. De top 1 procent bezit 26 procent van het totale vermogen van Nederlandse huishoudens. Tegenover een kwart van de Nederlandse huishoudens die gemiddeld gezien juist meer schulden dan vermogen heeft.  

Bij vermogen moet je denken aan opgebouwd pensioen, de waarde van een eigen woning, spaargeld, beleggingen of ondernemersvermogen. Na bestudering van extra data blijkt dat de allerrijksten meer vermogen hebben dan gedacht, met name doordat ze zeker 5 procent van een bedrijf in handen hebben.

Rutte

Reden voor het kabinet om vermogen meer te gaan belasten. "Er zijn verschillen in vermogensverdeling waarvan je zegt: hoe kan dat nou?"

"Een klein groepje springt er heel gunstig uit. We gaan vermogens zwaarder belasten, en de opbrengst gebruiken om inkomstenbelasting te verlagen", zei premier Rutte vanmiddag.

 

De werkgroep die de cijfers heeft geanalyseerd wijst erop dat de hypotheekrenteaftrek en de schenk- en erfbelasting de verschillen in Nederland vergroten.

Ook het feit dat vermogenden de mogelijkheid hebben om zich te laten adviseren hoe ze zo min mogelijk belasting te kunnen betalen, helpt niet.  

Roep wordt luider

Dat de rijkste Nederlanders meer belasting gaan betalen zat er al een tijdje aan te komen, vertelt verslaggever Roel Schreinemachers.

"De roep om mensen met veel vermogen zwaarder te belasten werd al luider. Nu blijkt dat de vermogensverdeling nog schever is dan gedacht, is dit onvermijdelijk."

"Bovendien kan het kabinet de opbrengst goed gebruiken om middeninkomens die het zwaar hebben tegemoet te komen, door voor hen de inkomstenbelasting te verlagen."

Hoe de belasting voor de rijken verhoogd gaat worden, daar is het kabinet het nog niet over eens.

Stevige discussie

"Daar zal in de coalitie nog wel een stevige discussie over worden gevoerd. Maar dat er iets gaat gebeuren aan deze scheve vermogensverhoudingen is wel zeker."

Overigens lijkt de vermogensongelijkheid de laatste jaren wel te dalen, bleek eerder uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Lees meer over
Mark RutteSigrid KaagInkomensongelijkheidVermogenHypotheekrenteBelasting