Spectaculaire beelden nieuwe ruimtetelescoop zijn nog maar een klein voorproefje
Na een eerste beeld gisteren heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag drie nieuwe foto's vrijgegeven die gemaakt zijn door de nieuwe ruimtetelescoop James Webb. Die vier beelden samen zijn nog maar een piepkleine afspiegeling van de verwachtingen die wetenschappers koesteren van de eind vorig jaar gelanceerde telescoop.
De foto die vandaag als laatste werd vrijgegeven, omschreef de NASA bij de presentatie als 'showstopper': een adembenemende opname van de Carina-sterrennevel die op 7600 lichtjaren afstand van de aarde staat. De wolk – de foto boven dit verhaal – is een kraamkamer van nieuwe sterren.
Sterrenstelsels
Daarnaast werd ook een foto gepubliceerd van een verzameling van vijf sterrenstelsels, Stephans Kwintet (foto hieronder). Vier van de stelsels bewegen in een onderlinge samenhang en zullen in de verre, verre toekomst samensmelten.
De eerste foto die NASA vandaag liet zien, toont een wolk van stof en gas rondom een uitdovende ster. De 'planetaire nevel' (foto hieronder) staat in het sterrenbeeld Zeilen en wordt in het Engels wel Eight-Burst Nebula genoemd. Hij staat op ongeveer 2000 lichtjaar afstand van de aarde.
De James Webb is ontwikkeld door de Verenigde Staten, Europa en Canada. Op eerste kerstdag werd de ruimtetelescoop gelanceerd. Hij is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble, die zijn einde nadert.
Spiegels afgesteld
Eind januari, na ongeveer een maand vliegen, kwam de James Webb aan op zijn werkplek op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Na aankomst daar zijn alle systemen getest en werden de instrumenten aan boord afgekoeld, één ervan tot een temperatuur van 266 graden onder nul. Ook zijn de spiegels afgesteld. Die bundelen het licht dat uit het heelal komt en sturen het naar de meetinstrumenten.
Nu de eerste foto's zijn gemaakt, is het voorwerk klaar en begint het wetenschappelijke onderzoek waarvoor de James Webb is gebouwd. De telescoop moet onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal. Hij kan een miljard jaar verder terug in de tijd kijken dan de Hubble.