Zes weken lang

Statushouder krijgt voorrang in Utrecht: 'Onorthodox, maar het kan niet anders'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStatushouder krijgt voorrang in Utrecht: 'Onorthodox, maar het kan niet anders'
RTL

Een 'onorthodoxe maatregel', noemt de Woonbond het besluit dat zes weken lang (bijna) alle Utrechtse sociale huurwoningen naar statushouders gaan. Dat mensen die al jaren op de wachtlijst staan even moeten wachten, begrijpt de bond wel. "Er zijn gewoon veel te weinig sociale huurwoningen, dat is het echte probleem."

De Volkskrant meldde vanochtend dat de gemeente Utrecht de komende zes weken uitsluitend sociale huurwoningen aanbiedt aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Met die 'opmerkelijke inhaalslag' wil Utrecht bijdragen aan een oplossing voor de asielcrisis, schreef de krant.

Alleen zeer schrijnende gevallen

De hoop is dat zo'n 490 statushouders op deze manier in 230 huizen terechtkomen. Wie al jaren op een wachtlijst staat, moet iets langer wachten. Wel blijven er de komende weken huizen beschikbaar voor 'zeer schrijnende gevallen' die geen statushouder zijn, bijvoorbeeld in het geval van huiselijk geweld.

Of er ook daadwerkelijk 490 statushouders geplaatst kunnen worden, is nog de vraag, zegt Marije Eleveld, bestuurder van woningcorporatie Bo-ex, die namens de Utrechtse woningcorporaties het woord voert. Het hangt er immers vanaf hoeveel mensen in de komende zes weken verhuizen.

Utrecht reserveert 6 weken lang merendeel sociale huurwoningen voor statushouders
Lees ook

Utrecht reserveert 6 weken lang merendeel sociale huurwoningen voor statushouders

Elf jaar wachten op sociale huurwoning

Er zijn in Utrecht zo'n 46.500 corporatiewoningen, telde de gemeente vorig jaar. De wachttijd voor zo'n huurwoning is gemiddeld elf jaar.

De gemeente belooft in de komende twee jaar versneld 2500 tijdelijke woningen te bouwen die zeker tien jaar kunnen blijven staan. De eerste ruim 450 woningen verschijnen volgende zomer in de Utrechtse buurt Hoograven.

'We moeten inhaalslag maken'

In principe zijn alle woningen die vrijkomen voor statushouders bestemd. Dat zorgt voor frictie, bevestigt Eleveld na vragen van RTL Nieuws. "Wij hebben hier dagelijks mensen voor de deur staan die ook graag een woning willen, bijvoorbeeld stellen die nu nog bij hun ouders wonen", legt zij uit. "Maar we moeten nu even een inhaalslag maken, na deze zes weken wordt het weer als vanouds."

Een woordvoerder van de Woonbond, die opkomt voor huurders in Nederland, noemt het logisch dat er ruimte wordt gemaakt voor statushouders. Gemeenten zijn hiertoe zelfs verplicht. "Hoe ze dat doen is een lokale afweging", zegt de woordvoerder, die de plannen van Utrecht wel 'onorthodox' noemt.

Door het besluit staan groepen op de huurmarkt nu tegenover elkaar, zegt de woordvoerder nog. "Dat was niet nodig geweest als de sociale huursector op peil was gebleven."

14.000 wachtende asielzoekers met verblijfsvergunning

Landelijk wachten14.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) in een asielzoekerscentrum (azc), terwijl er in die asielzoekerscentra in totaal plek is voor zo'n 40.000 mensen.

De huidige asielcrisis is voor een groot deel verstoord geraakt doordat mensen niet door kunnen stromen naar een woning. Het kabinet heeft gemeenten gevraagd om versneld 7500 statushouders te huisvesten. 

Vluchtelingenwerk is blij 

VluchtelingenWerk Nederland is blij met de stap. "De gemeente Utrecht neemt verantwoordelijkheid bij de huisvesting van erkende vluchtelingen. De situatie in Ter Apel en in de crisisnoodopvang vraagt om stevige maatregelen."

"Het kan elk moment zover zijn dat vluchtelingen op straat belanden omdat er geen bed meer over is. Al maanden leven duizenden vluchtelingen in tenten, sporthallen en evenementenhallen waar de meest basale behoeften niet vanzelfsprekend zijn", stelt de organisatie.

Lees meer over
HuurwoningSociale huurwoningWoningnoodVluchtelingenGemeente Utrecht