Vorig jaar tachtig doden door verdrinking: minder dan in 2020
Er zijn vorig jaar in Nederland 80 mensen om het leven gekomen door verdrinking. In 2020 waren dat er 107. Onder de slachtoffers waren veel migranten of kinderen van migranten. De meeste verdrinkingen vonden plaats in open water, een enkele keer ging het mis in en om het huis.
De 80 mensen kwamen vorig jaar om het leven door een zogenoemde accidentele verdrinking, bijvoorbeeld in een zwembad, een badkuip of in de zee.
Dit staat dus los van slachtoffers die door zelfdoding, een geweldsdelict of een verkeersongeval om het leven kwamen in het water, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Sinds jaren vijftig fors gedaald
Sinds de jaren vijftig is het aantal verdrinkingen fors gedaald, vooral onder kinderen jonger dan 10 jaar. Het aantal accidentele verdrinkingen is de afgelopen jaren het hoogst onder 60-plussers, meldt het CBS.
Ook onder migranten vonden vorig jaar naar verhouding veel verdrinkingen plaats. Voor migranten met een niet-Europese achtergrond die jonger zijn dan 20 jaar is het risico op verdrinking negen tot tien keer groter dan voor Nederlandse jongeren.
Migranten groter risico
Ook in Nederland geboren kinderen van niet-Europese migranten lopen een groter risico te verdrinken dan kinderen met een Nederlandse afkomst.
In 73 procent van de gevallen vond de verdrinking plaats in open water, bijvoorbeeld in een sloot, kanaal, gracht, vijver of in de zee. Ruim 20 procent van de verdrinkingen gebeurde in en rondom het huis.
Heb jij vragen over zelfdoding?
Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week
Het CBS meldt ook hoeveel mensen vorig jaar door zelfdoding of een verkeersongeval in het water om het leven kwamen. Het aantal suïcides bedroeg 86. Dat aantal daalde de afgelopen tien jaar licht.
Er kwamen 38 mensen door verdrinking om in het verkeer, dit aantal is in het afgelopen decennium stabiel gebleven.
Vaker mannelijk slachtoffer
Bij verdrinkingen is er vaker sprake van een mannelijk dan een vrouwelijk slachtoffer.
Drukke dagen voor Reddingsbrigade
Het is momenteel druk op de stranden langs de Nederlandse kust en daarom beleeft de Reddingsbrigade drukke dagen. Gisteren was de zee op sommige plekken verraderlijk door hoge golven en sterke stromingen.
Er vond veel preventief werk plaats om verdrinkingen te voorkomen, zo werden mensen die te ver de zee in gingen teruggestuurd. Toch moesten ook verschillende mensen uit de zee worden gehaald.