Jezus Leeft wint rechtszaak over demonstratie bij abortuskliniek
Antiabortusdemonstranten van de vereniging Jezus Leeft kregen vorig jaar onterecht een andere plek toegewezen van de gemeente voor hun demonstratie bij een abortuskliniek in Utrecht, zo oordeelde de rechtbank vandaag. Maar de uitspraak betekent niet dat nu wel mag worden gedemonstreerd vlak voor de kliniek: dat besluit is nog steeds aan de burgemeester.
Antiabortusdemonstrant Joop van Ooijen, ook voorman van politieke partij Jezus Leeft, wilde dicht in de buurt van kliniek het Vrelinghuis demonstreren. Maar van burgemeester Sharon Dijksma mocht dat alleen op een laad- en losplek op ongeveer 70 meter afstand van de kliniek. Volgens de rechter is onvoldoende onderbouwd waarom Jezus Leeft niet bij de kliniek zelf mocht staan.
Het besluit van de burgemeester was genomen omdat 'een demonstratie bij het Vrelinghuis zou leiden tot verkeersonveilige situaties waarin de toen geldende regel om 1,5 meter afstand te houden niet zou kunnen worden nageleefd', schetst de rechtbank. De demonstranten wilden namelijk hun voertuig met spandoek voor de abortuskliniek parkeren.
"In haar besluit betrekt de burgemeester alleen de stoep recht voor de abortuskliniek en de stoep aan de overkant. Maar de burgemeester had in het besluit ook de parkeerplekken aan de overkant van de straat tegenover de kliniek moeten betrekken", oordeelt de rechtbank nu.
De demonstratie stond vorig jaar gepland op Bevrijdingsdag tussen 10.00 en 12.00 uur, waarbij de in totaal drie demonstranten in het geparkeerde voertuig, een soort ambulance, zouden blijven zitten.
Besluit blijft bij burgemeester
De bestuursrechter vindt dat niet is gebleken dat er een onveilige verkeerssituatie zou zijn ontstaan. "Als er al mensen zouden willen oversteken naar de ambulance, zou dat kunnen via de oversteekplaats voor voetgangers."
Hiermee is het besluit van de burgemeester 'onvoldoende gemotiveerd' en moet ze opnieuw een besluit nemen. De demonstratie van Jezus Leeft ging uiteindelijk niet door, de vereniging stapte wel naar de rechter.
"De rechtbank zegt met deze uitspraak niet dat de vereniging nu kan demonstreren op het parkeervak voor de abortuskliniek. Die beslissing blijft aan de burgemeester."
In meerdere gemeenten bestaat een bufferzone bij abortusklinieken. Demonstranten mogen niet in die bufferzone vrouwen die een abortus willen laten uitvoeren aanspreken. In juni zei een deel van de Tweede Kamer, waaronder VVD, PvdA, GroenLinks en SP, dat vrouwen die naar een abortuskliniek gaan beter moeten worden beschermd. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) stelde in het debat niets te voelen voor landelijke regels.