Reëel risico

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van beschieten kerncentrale

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Vincenzo Circosta/ZUMA Press WireOekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van beschieten kerncentrale
RTL

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan een kerncentrale aan de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr, 50 kilometer van de stad Zaporizja, onder vuur te nemen.

De kerncentrale die de grootste van Europa is, viel zonder veel moeite aan het begin de oorlog in handen van de Russen, nadat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken. 

De centrale bleef functioneren met het Oekraïense personeel. Oekraïense milities bleven actief in het gebied. Oekraïne beschuldigt sindsdien de Russen er regelmatig van het door hun veroverde gebied met een kerncentrale onder vuur te nemen en de centrale met opzet te bedreigen.

Grote zorgen

Familieleden van mensen die in de buurt wonen, maken zich grote zorgen, zoals in deze video te zien is:

'We kunnen alleen bidden', zegt dit familielid.

Volgens Rusland beschieten Oekraïense milities de centrale met raketten om de Russen er de schuld van te kunnen geven. Daarbij zou bijvoorbeeld afgelopen nacht een opslagplaats van afgewerkte kernbrandstof zijn geraakt, maar de brand zou zijn geblust.

De internationale 'atoomwaakhond' IAEA maakt zich ondertussen grote zorgen over de centrale die een gevaarlijk centrum van propagandastrijd dreigt te worden. De beschieting vormt 'een reëel risico op een nucleaire catastrofe, die de gezondheid, ook buiten Oekraïne, bedreigt', zei IAEA-chef Rafael Grossi.
 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneKernenergieRuslandOekraïne