Personeelstekort

'Veiligheidsregio's hebben minder plek dan beloofd voor asielzoekers'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Ramon van Flymen'Veiligheidsregio's hebben minder plek dan beloofd voor asielzoekers'
RTL

De opvang voor asielzoekers en Oekraïners is in 15 van de 25 Nederlandse veiligheidsregio's onder de maat. Dat betekent dat er niet genoeg of zelfs helemaal géén bedden klaarstaan, terwijl dat wel was beloofd. De reden? Een tekort aan personeel, aannemers en bouwmaterialen om locaties te verbouwen. Ook het stikstofprobleem gooit roet in het eten.

Dat blijkt uit cijfers van het Knooppunt Coördinatie Informatie Oekraïne (KCIO) waar NRC vandaag over schrijft. Het knooppunt regelt de spreiding van vluchtelingen en Oekraïners over de veiligheidsregio's.

Niet ingeloste beloftes

In de afgelopen maanden beloofde het Veiligheidsberaad, dat de veiligheidsregio's vertegenwoordigt, verschillende keren opvangplekken. In maart, toen de oorlog in Oekraïne net begonnen was, zeiden alle veiligheidsregio ieder 2000 opvangplekken te regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne, 50.000 in totaal.

Kabinet wil plek kunnen aanwijzen voor azc als gemeente niet meewerkt
Lees ook

Kabinet wil plek kunnen aanwijzen voor azc als gemeente niet meewerkt

In juni kwam daar de afspraak bij om 225 plekken voor andere asielzoekers te regelen, vanwege de aanhoudende drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Begin deze maand vroeg het kabinet de veiligheidsregio's om nog eens 5600 opvangplekken te realiseren. Gemeenten en veiligheidsregio's hebben al gezegd tot 1 oktober te helpen, maar daarna de handen van de asielcrisis te trekken.

Te weinig plekken

Intussen blijkt het aantal beloofde opvangplekken dus nog helemaal niet te zijn gerealiseerd, schrijft NRC. Er zijn vier veiligheidsregio's waar de 2000 opvangplekken voor Oekraïners die in maart werden beloofd nog niet zijn verschenen.

Zeven veiligheidsregio's hebben de beloofde 225 bedden voor andere asielzoekers nog niet klaargezet. En vier andere regio's hebben zowel te weinig bedden voor Oekraïners als voor andere asielzoekers.

De redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Zo zegt de veiligheidsregio Gelderland-Midden tegen NRC 'uit humanitair oogpunt' geen crisisnoodopvangplek te hebben geopend.

In Drenthe is het 'niet een vraag van willen, maar van kunnen', mede vanwege personeelsgebrek. Gemeenteambtenaren worden ingezet op de opvangplekken. De crisisnoodopvang, die vaak bestaat uit bedden in sporthallen, is 'erg ingewikkeld', zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen NRC.

Niet genoeg bouwmaterialen

Elders is er een tekort aan aannemers om locaties te verbouwen tot geschikte opvangplaatsen. Of er zijn niet genoeg bouwmaterialen. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, die mensen op een cruiseschip op wilde vangen, liep vast vanwege de 'te grote hoeveelheid stikstofuitstoot'. In die regio zijn nu 500 bedden te weinig gerealiseerd voor Oekraïners.

Andere regio's vangen juist méér asielzoekers op dan afgesproken, meldt de krant.

De Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zei begin deze maand in een interview nog dat hij problemen voorziet in de opvang als de oorlog in Oekraïne aanhoudt. Volgens NRC worden er de komende weken vanwege de verplichte evacuatie uit de Donbas-regio meer mensen uit Oekraïne bij het aanmeldcentrum in Ter Apel verwacht. 

De opvang in asielzoekerscentrum Ter Apel is al maanden vol. Dat levert schrijnende beelden op van asielzoekers die buiten aan het wachten zijn.
Lees meer over
Veiligheidsregio'sCOAAsielcrisisAsielzoekersAsielzoekerscentrum [AZC]MigratieTer Apel