Stikstofcrisis

'Uitkoopregeling boeren is mogelijk ongeoorloofde staatssteun'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Uitkoopregeling boeren is mogelijk ongeoorloofde staatssteun'
RTL

Een nieuwe uitkoopregeling waarmee het kabinet boeren uit wil kopen om de stikstofcrisis op te lossen, wordt mogelijk niet goedgekeurd door Brussel. De plannen voldoen waarschijnlijk niet aan Europese regelgeving omdat het gaat om 'ongeoorloofde staatssteun'.

Dat melden bronnen aan NRC. Stikstofminister Christianne van der Wal sprak begin dit jaar van een 'woest aantrekkelijke regeling' om de boeren uit te kopen. Er waren toen ook al zorgen om toestemming van Brussel, maar het kabinet zei daar een oplossing voor te hebben gevonden.

Verstoring Europese markt

Volgens NRC blijkt het nu toch lastig om de nieuwe regeling langs de Europese Commissie te krijgen. Het probleem is dat boeren die van de overheid geld krijgen om met hun bedrijf te stoppen, vervolgens wel in een ander Europees land aan de slag kunnen.

Als zij in bijvoorbeeld Polen of Hongarije een agrarisch bedrijf opstarten en zo lokale boeren uit de markt drukken, verstoort dit de Europese markt.

Dit mag niet, zeggen de bronnen tegen de krant. Volgens Brussel is er in dat geval sprake van staatsteun. Hoe het kabinet dit op wil lossen is nog niet duidelijk.

Rutte: uitspraken Hoekstra schuren, maar genoeg vertrouwen binnen kabinet
Lees ook

Rutte: uitspraken Hoekstra schuren, maar genoeg vertrouwen binnen kabinet

Een woordvoerder het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt tegen de krant dat de nieuwe regeling nog niet naar de Europese Commissie is verstuurd ter controle.

In de tussentijd is een huidige uitkoopregeling verlengd. In totaal heeft het kabinet met de verschillende regelingen 7,5 miljard uitgetrokken om boeren uit te kopen.

Stikstofruimte creëren

Door boeren uit te kopen, hoopt de regering stikstofruimte te creëren. Die ruimte wil de minister benutten om zogenaamde 'PAS-melders' te helpen. Dat zijn boeren en bedrijven die sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 illegaal bezig zijn.

Destijds heeft de Raad van State het 'Programma Aanpak Stikstof' vernietigd. Omdat de hoogste bestuursrechter de aanpak illegaal verklaarde, zitten sinds de uitspraak enkele duizenden boeren en bedrijven in grote onzekerheid.

De oppositie reageert kritisch op de stikstofuitspraken die minister Hoekstra vorige week deed in het AD.
Lees meer over
Christianne van der WalStikstofcrisisBoerenBoerenprotest