Fons Lambie: 'Chagrijn zichtbaar'

Rutte: uitspraken Hoekstra schuren, maar genoeg vertrouwen binnen kabinet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Het stikstofdebat in de Kamer vandaag was fel en kritisch. Toch denkt premier Mark Rutte niet dat de twijfels van het CDA over de stikstofaanpak hebben geleid tot een vertrouwensbreuk in het kabinet. Wel erkende hij dat het omstreden interview van Wopke Hoekstra, waarin hij kritiek had op het kabinetsaanpak, 'schuurt met het coalitieakkoord'.

Op vragen van PVV-leider Geert Wilders antwoordde de premier dat zijn overtuiging is dat alle leden van het kabinet voldoende vertrouwen in elkaar hebben.

CDA houdt vast aan stikstofuitspraken Hoekstra: 'Ze zijn op ramkoers'
Lees ook

CDA houdt vast aan stikstofuitspraken Hoekstra: 'Ze zijn op ramkoers'

"Ik heb daar ook een goed vertrouwen in. De eenheid van het kabinetsbeleid behelst ook naar mijn overtuiging dat een partijchef die ook in het kabinet zit, enige ruimte heeft. Dat is natuurlijk altijd spannend, maar ik denk dat dat een heel enkele keer kan", zei Rutte.

Eerder nog zei D66-leider en vicepremier Sigrid in het AD dat het vertrouwen 'weg' was. Rutte deed dat nieuws af als een gerucht. Kaag zelf heeft nog niet inhoudelijk gereageerd. Zij was niet bij het debat aanwezig, omdat ze vanochtend onwel was geworden

Flinke meningsverschillen

Rutte erkende wel dat de meningsverschillen tussen de coalitiepartijen en leden van het kabinet nog niet zijn opgelost: "Het AD-interview is niet weg." Volgens hem heeft het tot discussie in de ministerraad geleid.

Het CDA hield in het debat vol dat de deadline van 2030 om de stikstofuitstoot te halveren 'niet heilig' is. Dat zei de voorzitter van de Tweede Kamerfractie, Pieter Heerma. "Op heel veel plekken is in 2030 die 50 procent stikstofreductie daadwerkelijk te halen." Maar hij vindt dat gezien de grote weerstand tegen de plannen van het kabinet 'de impasse' doorbroken zal moeten worden.

Kamerleden reageren kritisch op de stikstofuitspraken van Hoekstra.

CDA-leider Wopke Hoekstra zegt achter het kabinetsbeleid en het coalitieakkoord te staan én achter zijn interview. "Ik realiseer me dat dat schuurt", zegt hij. Het behalen van die doelen in 2030 is volgens Hoekstra 'in veruit de meeste gevallen haalbaar'. Dat het kabinet 'niet dogmatisch' moet zijn op plekken waar het wat langer duurt, is volgens hem 'genuanceerd en afgewogen'.

Het kabinet zegt vast te houden aan de eigen doelen om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren ten opzichte van 2019. Maar de ruzie binnen de coalitie en het kabinet na de stikstofuitspraken van CDA-leider en vicepremier Wopke Hoekstra is even op pauze gezet.

'Zichtbaar chagrijn'

Volgens politiek commentator Fons Lambie waren de spanningen vandaag voelbaar. "Afgelopen vrijdag is er al ruzie geweest in het kabinet en vandaag zien we dat het CDA geen gas terugneemt, op ramkoers met het regeerakkoord blijft. Het leidt tot zichtbaar chagrijn tussen Rutte en Hoekstra. Achter de schermen horen we ook dat dat ook de afgelopen dagen zo is."

De lijn van D66 is duidelijk: ze denken er totaal anders over dan het CDA. "Voorlopig is er nog geen crisis, maar het dreigt wel. Er is afgesproken om de discussie tijdelijk te staken in afwachting van de gesprekken die de bemiddelaar in de stikstofdiscussie, Johan Remkes, voert met onder anderen boeren."

CU-leider Gert-Jan Segers sprak aan het eind van het debat evenwel van 'weken van de waarheid'. De gesprekken met Remkes hebben volgens Segers 'alle ruimte nodig'. "En dan zullen we het moeten hernemen, opnieuw moeten wegen en met elkaar moeten debatteren. Waarbij het perspectief van de boeren cruciaal is."

Moties

Een motie van GroenLinks om de doelen te laten staan voor 2030, kreeg geen steun van de coalitiefracties. Het kabinet had steun voor het voorstel afgeraden, omdat de motie geen aanpassing van het beleid voorstelt. Uiteindelijk steunden alleen de indieners GroenLinks, Volt, PvdA en Partij van de Dieren die motie.

Een motie van wantrouwen die de PVV ook namens de SP indiende tegen de regering, werd verworpen. Steun ervoor was er van DENK, BBB, JA21, FVD en Groep Van Haga.

Lees meer over
Mark RutteSigrid KaagWopke HoekstraStikstofcrisis