Staatssecretaris Van der Burg zoekt extra opvanglocatie vlak bij Ter Apel
Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielbeleid zegt 'volop bezig te zijn' met een tijdelijke extra opvanglocatie in de buurt van Ter Apel. Daar zouden asielzoekers voor korte tijd opgevangen kunnen worden als ze niet meteen terecht kunnen bij het aanmeldcentrum.
De laatste paar weken sliepen honderden asielzoekers uit ruimtegebrek buiten het aanmeldcentrum. De afgelopen nacht ging het zelfs om 700 mensen, het hoogste aantal ooit.
Van der Burg zegt dat hij gesprekken voert over een tijdelijke opvangplek, die burgemeester Koen Schuiling van Groningen eerder deze week voorstelde. Deze locatie moet volgens hem niet in Ter Apel zelf komen, want het dorp is al overbelast, maar in een gemeente die niet te ver weg ligt.
Nieuwe locatie
De bedoeling is dat mensen die zich willen aanmelden voor een asielprocedure, eerst naar de nieuwe locatie gaan als het aanmeldcentrum te vol is. Ze kunnen daar slapen en worden daarna overgebracht naar Ter Apel. De bewindsman weet niet zeker of het lukt. "Ik hoop het, maar voor verwachten heb ik iets meer nodig."
De gemeente Westerwolde vertelde eerder aan RTL Nieuws dat ze extra veiligheidsmaatregelen gaan nemen op en rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgemeester Jaap Velema van gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, vertelt waarom hiervoor is gekozen in onderstaande video:
Tenten buiten aanmeldcentrum verboden
Asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel wachten op een opvangplek mogen niet meer in tenten verblijven. Alle tenten en andere kampeermiddelen zijn per direct verboden. Dat staat in een noodverordening van de voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, de Groningse burgemeester Koen Schuiling.
De veiligheidsregio maakt alleen een uitzondering voor de beige/bruine grote luifels die in juli 2022 waren geplaatst door of namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
'Tentharingen als wapens'
In het verbod staat dat de tenten het zicht van de camera's beperken en kunnen leiden tot onoverzichtelijke en onveilige situaties. Bovendien zouden 'tentharingen als wapen zijn ingezet bij vechtpartijen'. Ook zouden de tenten gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, omdat meerdere personen in relatief kleine tenten verblijven.
Vorige week maandag werden er 200 tenten uitgedeeld bij het opvangcentrum onder leiding van initiatiefnemer Willem Straat. Hij had het geld voor de tenten via een crowdfundingsactie bij elkaar verzameld. De ondernemer wilde nieuwe bestelde tenten uitdelen, maar daar ziet hij nu vanaf.
De 200 tenten die nu weg moeten, zou hij terugkrijgen, maar gisteren kreeg hij te horen dat het OM er beslag op had gelegd. "Dat is jammer, want dat gaat over de rug van inmiddels nu 700 mensen die buiten in een veld moeten slapen."