Deel achterban ChristenUnie vindt asielakkoord 'pijnlijk en onacceptabel'
Het 'asielakkoord' dat het kabinet vorige week sloot, stuit zo'n honderd leden van de ChristenUnie tegen de borst. Een deel van de achterban van de coalitiepartner heeft in een boze brief aan het partijbestuur laten weten dat de strengere regels voor nareizigers 'pijnlijk en onacceptabel' zijn. "Dit mogen wij als partij van het gezin niet accepteren."
De ChristenUnie ging als coalitiepartij vorige week akkoord met een plan om de asielcrisis aan te pakken. Er komt meer geld voor gemeenten en veiligheidsregio's om opvangplekken te creëren en tegelijkertijd wil het kabinet het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt terugbrengen.
Gezinshereniging vertragen
Het kabinet wil dat doen door gezinshereniging van vluchtelingen te vertragen. Dat betekent dat nareizigers (de achtergebleven gezinsleden van een asielzoeker) pas naar Nederland mogen komen als de asielzoeker die mag blijven een woning heeft.
Hulporganisaties uitten hun ongenoegen met de plannen al en zeiden onder meer 'dat dit niet is wie we moeten willen zijn als land'. Kinderen zouden zo de dupe worden omdat zij onnodig lang gescheiden blijven van hun ouders.
'Fundamenteel recht'
Ook in de achterban van de ChristenUnie klinkt nu kritiek. Zo'n honderd leden, volgens het Nederlands Dagblad vooral gemeenteraadsleden leden van jongerenbeweging Perspectief, zijn boos dat hun partij akkoord is gegaan met het plan. 'Dat een fundamenteel recht als gezinshereniging wordt ontnomen aan vluchtelingen' valt bij de leden verkeerd.
De boze leden vinden dat de partij 'niet in het kabinet kan blijven zitten als dit zo doorgaat'. In totaal telt de ChristenUnie zo'n 26.000 leden.
'Veel pijn, maar wel te dragen'
Tweede Kamerlid en woordvoerder van de ChristenUnie als het gaat om asiel, Don Ceder, zegt tegen het Nederlands Dagblad juist dat de plannen van het kabinet 'goede afspraken zijn waarmee we de vastgelopen asielketen op orde kunnen krijgen'.
Hij vindt dat het opschorten van de gezinshereniging 'veel pijn doet, maar wel te dragen is'.