Grote negatieve gevolgen

Hulporganisaties verwijten kabinet harteloos asielbeleid: 'Kinderen de dupe'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Robin UtrechtHulporganisaties verwijten kabinet harteloos asielbeleid: 'Kinderen de dupe'
RTL

'Kind de dupe' en 'een trap na voor vluchtelingen'. Hulporganisaties Unicef en VluchtelingenWerk vinden het ontluisterend en zorgelijk dat het kabinet besloten heeft om de gezinshereniging van vluchtelingen te vertragen om daarmee de asielcrisis deels op te lossen. "Dit is niet wie we moeten willen zijn als land." Bovendien stellen de organisaties dat het ingaat tegen de Europese regels, het mag dus helemaal niet.

Gezinsleden die gevluchte familie achterna willen reizen, mogen volgens de nieuwe voorstellen pas naar Nederland komen als er een woning is voor het gezin. Volgens Unicef mag dat geen voorwaarde zijn voor gezinshereniging. Het heeft 'grote negatieve gevolgen' voor kinderen, die onnodig lang gescheiden zouden blijven van hun ouders.

Harteloos

VluchtelingenWerk spreekt van een 'harteloos besluit'. "Dit raakt vluchtelingen op de plek waar het het meest pijn doet."

De nieuwe voorwaarden gaan in tegen bestaande regels en het VN-Kinderrechtenverdrag, schrijft Unicef. "Kinderen hebben het recht om spoedig herenigd te worden met hun ouders."

Op dit moment moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) binnen uiterlijk 9 maanden besluiten of iemand recht heeft op gezinshereniging. Om die termijn te verhogen moet de wet gewijzigd worden, zeggen deskundigen tegen RTL Nieuws. Daarvoor zal zowel de Tweede als Eerste Kamer akkoord moeten gaan.

Kabinetsplan tegen asielcrisis: meer geld, meer woningen, géén asielstop
Lees ook

Kabinetsplan tegen asielcrisis: meer geld, meer woningen, géén asielstop

"Nederland wordt wel vaker op de vingers getikt", merkt VluchtelingenWerk nog op. "Of het mag, lijkt er minder toe te doen dan de vraag of het kabinet ermee wegkomt. Wij denken dat het kabinet ermee wegkomt."

Opvangcrisis

Al weken is er een opvangcrisis in Nederland. Het is met name chaos bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

Gisteren werden 400 asielzoekers geëvacueerd van het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm had geslagen over de gezondheidssituatie. 250 asielzoekers bleven achter en brachten de nacht door op het terrein. Veel van hen waren 'bang om in een bus te stappen' uit vrees dat hun asielaanvraag daardoor later behandeld zou worden.

Vrijwilligers van de hulporganisatie People for People delen dekens en hygiënepakketten uit in Ter Apel.
Lees meer over
Asielcrisis