'Geen marge meer'

Mkb'ers steeds vaker in de problemen door gestegen gasprijs

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL ZMkb'ers steeds vaker in de problemen door gestegen gasprijs
RTL

Bakkers, wasserettes en tuinbouwbedrijven: dit soort grootverbruikers van energie in het midden- en kleinbedrijf komen gigantisch in de knel door de hoge energieprijzen. Hun energierekening is soms vertienvoudigd en dat kost ze tot wel enkele tonnen per jaar.

Door het personeelstekort stijgen bovendien de loonkosten. Onder ondernemers is er paniek, want er is geen perspectief. Sommige bedrijven vrezen dat ze het niet zullen overleven, omdat ze de gestegen kosten niet geheel kunnen doorberekenen.

Een brood is voor consumenten soms al niet meer te betalen, en dan rekenen bakkers niet eens alle kosten door. Bakkers kunnen niet meer rondkomen. Bakker Kor Schreuder van bakkerij Schreuder uit Uddel ziet collega-bakkerijen omvallen, vertelt hij in deze video:

"Wij hebben een gezond bedrijf. Maar we gaan van 30.000 euro voor stroom per jaar, naar 300.000 euro toe. Dat kunnen we een jaar aan, maar je raakt wel je marge kwijt," schetst Schreuder de situatie.

Hij maakt zich zorgen. Zijn ovens stoken met een alternatieve energiebron kan niet. "Zonnepanelen kan het stroomnet niet aan. Bovendien draaien we een nachtproductie. Dan heb je naast zonnepanelen ook een batterij nodig."

Tuinders staan voor dilemma door hoge gasprijs: 'Moeten radicale keuzes maken'
Lees ook

Tuinders staan voor dilemma door hoge gasprijs: 'Moeten radicale keuzes maken'

Kosten niet doorberekenen

Meer dan de helft van de ondernemers kan de gestegen kosten voor een klein gedeelte of helemaal niet doorberekenen aan hun klanten. Dat blijkt uit de laatste conjuctuurenquête van het CBS, VNO-NCW, MKB Nederland, KvK en het Economisch Instituut voor de Bouw.

De bedrijven moeten dus interen op hun reserves. "En ondernemers zijn ook mensen: ze hebben ook privé, zoals iedereen, die extra hoge kosten", zo zegt Mieke Ripken, woordvoerder van MKB-Nederland.

Omvallende bedrijven

"Er zijn al bedrijven die productielijnen hebben stilgelegd. Noodgedwongen, omdat produceren niet rendabel meer kan. We kunnen echter niet inschatten hoeveel bedrijven mogelijk zullen omvallen. Het wisselt per sector en per bedrijf. Hoe lang loopt het huidige energiecontract nog door, hoeveel vet zit er op de botten?," aldus Ripken.

Ook bij wasserijen, die de was doen voor bedrijven en zorginstellingen, stijgt de energierekening flink. "Dat brood en benzine duurder wordt, snapt iedereen. Maar de problemen in de wasserijenbranche zijn onbekender", aldus Arthur Linssen van de Federatie Textielbeheer Nederland

Beddengoed ziekenhuizen

"En het werk is bijna belangrijker. Zodra je stopt met leveren van schoon linnen aan ziekenhuizen, valt de zorg meteen stil. De prijzen verhogen kan niet zomaar. Bij de overheid is weinig ruimte voor prijsonderhandelingen."

Wasserijen voeren nu gesprekken met hun klanten over de energieprijzen. "Veel zorginstellingen reageren begripvol, maar zijn niet bereid de contractprijs aan te passen. Er zijn zelfs grote wasserijen die niet meer leveren, ze redden het gewoon niet als de prijzen niet worden aangepast."

Lees meer over
MKB-NederlandBakkerGasleveringGasEnergiecrisisGaswinning