Ochtendspits twee keer zo druk door treinstaking, ook vanmiddag extra files
Dat er in het hele land nauwelijks treinen rijden, is te merken op de weg. In de vroege ochtend leek het mee te vallen met de verkeersdrukte, maar uiteindelijk ontstonden er op sommige plekken toch flinke files.
"Op het hoogtepunt, zo rond 8.30 uur, stond er 530 kilometer file", zegt Dennis Mooij van de ANWB tegen RTL Nieuws. "Het was ongeveer dubbel zo druk als normaal op dinsdagochtend."
Gisteren werd er al voor gewaarschuwd, toen duidelijk werd dat het treinverkeer zo goed als plat zou liggen vandaag. Dat het druk is, blijkt ook uit data van Flitsmeister. Normaal gesproken is er gemiddeld 703 minuten vertraging op een dinsdag om 8:52 uur. Vandaag was dat 1350 minuten op dat tijdstip.
In vrijwel heel Nederland rijden vandaag geen treinen van de NS. Alleen op het traject tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden NS-treinen.
Ook moeten automobilisten rekening houden met een avondspits die drukker dan normaal is. "Door de staking kunnen de files in de Randstad langer uitvallen, omdat meer mensen met de auto de weg op gaan. In het zuiden staan de minste files vanwege de zomervakantie", zegt Mooij.
NS-personeel staakt voor een vierde dag. De vakbonden FNV, CNV en VVMC willen zo druk op het bedrijf zetten. De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen eerder vast. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar.
Salaris omhoog
De vakbonden willen een verhoging van het salaris die gelijk is aan de inflatie, plus 100 euro bruto per maand voor alle medewerkers. Daarnaast willen ze dat het minimumuurloon 14 euro wordt. De NS biedt een verhoging van 8 procent over een periode van 2,5 jaar, wat volgens vakbond FNV betekent dat medewerkers van NS er fors in koopkracht op achteruit gaan.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) roept NS en vakbonden opnieuw op hun conflict snel bij te leggen. "De impact van de NS-staking vandaag is extreem vervelend voor alle treinreizigers."