Utrecht te belangrijk knooppunt

Regionale NS-staking mondt vandaag uit in dag zonder treinen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / John van der TolRegionale NS-staking mondt vandaag uit in dag zonder treinen
RTL

In vrijwel het hele land rijden vandaag geen treinen, met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal - Schiphol. Dat heeft de NS gisteravond na wikken en wegen besloten omdat personeel in de regio Midden-Nederland staakt. Op 'een verantwoordelijke manier een dienstregeling rijden' zit er simpelweg niet in. Daar is flinke kritiek op.

Veel treinen rijden van of via Utrecht, 'waar veel collega's hun werkdag beginnen'. Doordat veel treinen 'naar alle windrichtingen' uitvallen kan er chaos op het spoor ontstaan, schrijft de NS. Dat moet voorkomen worden en daarom is vrijwel al het treinverkeer vandaag stilgelegd. 

Schiphol bereikbaar

De NS zegt zich in te spannen om Schiphol bereikbaar te houden, door nog wel tussen Amsterdam Centraal en de nationale luchthaven te blijven rijden. Treinreizigers krijgen het advies hun reis uit te stellen of vervangend vervoer te regelen. "Wij beseffen dat we een groot beroep doen op uw begrip en zelfredzaamheid", schrijft het bedrijf. 

De ANWB waarschuwde gisteren dat het door de treinstaking waarschijnlijk drukker zal zijn op de weg. Maar vanochtend was er nog geen grote drukte. "We hebben de dagelijkse files", zegt een woordvoerder. 

Hij laat weten dat de meeste mensen op de hoogte zijn van de staking en dat velen inmiddels gewend zijn om thuis te werken. "Bovendien heeft het zuiden van het land nog vakantie. En dat is ook van invloed op de drukte op de wegen."

Internationale treinen

De Eurostar en Thalys zullen wel rijden, maar de overige internationale treinen rijden niet in Nederland. De regionale treinvervoerders zoals Arriva blijven wel rijden. De R-net treindienst tussen Alphen aan de Rijn en Gouda rijdt vandaag echter ook niet, meldt de NS.

Het is de een-na-laatste dag van de estafettestaking. Gisteren lag het treinverkeer in Noord-Holland stil, waardoor ook de internationale treinen niet reden. Vorige week werd er in het westen en in het noorden gestaakt, waar de vakbond opriep tot 'solidariteit'.

Morgen zijn de regio's Oost en Zuid aan de beurt, waaronder onder andere Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Ede-Wageningen, Eindhoven, Enschede, Heerlen, Hengelo, Maastricht, Nijmegen, Roosendaal, Sittard, Venlo, Vlissingen en Zutphen vallen.

Medewerkers NS leggen werk neer: 'In Nederland wordt relatief weinig gestaakt'
Lees ook

Medewerkers NS leggen werk neer: 'In Nederland wordt relatief weinig gestaakt'

Reizigersvereniging Rover vindt dat de NS 'te laat communiceert' over de treinen die in het hele land niet rijden. Gisteravond was er ook verwarring over door tegenstrijdige berichten in de Reisplanner.

Dat er in het midden van het land wordt gestaakt, zou niet moeten betekenen dat er ook in het noorden en zuiden van Nederland geen treinverkeer mogelijk is, stelt Rover-directeur Freek Bos. 

Mogelijk landelijke stakingen

Als er na de stakingen deze week nog geen cao-akkoord ligt tussen de vakbonden en de NS, dan volgen er volgende week landelijke stakingen, zegt FNV Spoor. Het NS-personeel wees een eerder voorstel van NS van de hand.

De vakbonden willen een verhoging van het salaris die gelijk is aan de inflatie, plus 100 euro bruto per maand voor alle medewerkers. Daarnaast willen ze dat het minimumuurloon 14 euro wordt. De NS biedt een verhoging van 8 procent over een periode van 2,5 jaar, wat volgens vakbond FNV betekent dat medewerkers van NS er fors in koopkracht op achteruit gaan."

Recht op vergoeding?

Als de trein niet rijdt omdat er gestaakt wordt, dan kunnen reizigers soms een vergoeding vragen voor de kosten voor vervangend vervoer, tot een maximum van 25 euro per dag. De precieze voorwaarden daarvoor maakt de NS op de stakingsdag bekend.

Lees meer over
Nederlandse Spoorwegen (NS)StakingenTreinenUtrechtGoudaAmersfoortHoofddorp