Experiment tegen vreetbuien: elektrische schokjes in hersenen

Twee Amerikanen die last hebben van extreme eetbuien, reageren goed op een experimentele behandeling waarbij ze elektrische schokjes in de hersenen krijgen. "Al snel merkte ik dat ik mijn stoornis onder controle kreeg", vertelt één van hen.
Het is voor het eerst dat zogeheten Deep Brain Stimulation wordt ingezet bij mensen met 'binge eating disorder', zoals deze eetstoornis heet. De eerste resultaten van de proef, waar een handjevol Amerikanen aan meedoet, zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.
Mensen die aan de stoornis lijden, kunnen letterlijk niet meer stoppen met eten. Ze eten snel veel achter elkaar, ook al hebben ze geen trek; het dwangmatige gevoel om te eten blijft. Patiënten hebben overgewicht.
De proefpersonen ondergingen een hersenoperatie, waarbij elektrodes op een bepaalde plek in het brein worden aangebracht die verbonden zijn met een batterij onder de huid. Hierdoor kunnen kleine elektrische stroomstootjes worden gegeven aan de punt van de elektrode, wat invloed heeft op de hersenen.
Bij de eerste twee patiënten die meededen is een duidelijk, positief effect zichtbaar. Ze zeggen dat ze meer controle hebben over wat ze eten én veel minder trek hebben. "Soms kan ik gewoon stoppen, ademhalen en zeggen: 'nee'", zegt de 58-jarige Roby Baldwin tegen NBC News.
Kilo's kwijt
De twee werden niet gevraagd om te sporten of op dieet te gaan, maar zijn inmiddels wel al vele kilo's kwijt. En dat terwijl andere behandelingen tegen de stoornis - waaronder een maagverkleining - niet werkten. Baldwin: "Binnen een paar dagen merkte ik dat ik controle kreeg. Ik dacht niet constant aan eten."
Onderzoeksleider Casey Halpern benadrukt dat het bij deze patiënten niet zo is dat ze zichzelf niet kunnen beheersen. "Omdat in de hersenen verkeerde signalen worden afgegeven, verliezen ze de controle."
Een hoofddocent neurochirurgie die niet betrokken is bij de proef, is tegenover NBC News enthousiast. "Het feit dat dit kan, is behoorlijk verbazingwekkend", zegt Kai Miller. "Deze patiënten laten verbeteringen zien."
Meer onderzoek
De komende tijd zullen meer patiënten deelnemen aan de proef. En de eerste twee patiënten blijven door de onderzoekers gemonitord worden. Het is op basis van deze proef nog niet te zeggen of de behandeling in de toekomst breder ingezet kan worden. Meer onderzoek is daarvoor nodig.
De methode Deep Brain Stimulation wordt steeds vaker uitgevoerd, onder andere bij mensen die lijden aan Gilles de la Tourette, epilepsie of de ziekte van Parkinson.