Chauffeur truckdrama mocht helemaal niet rijden als hij epilepsie had
De Spaanse chauffeur van het truckdrama in Nieuw-Beijerland mocht, als hij zoals zijn advocaat zegt inderdaad medicijnen tegen epilepsie zou hebben gebruikt, volgens de Nederlandse wet niet in een vrachtwagen rijden. Advocaat verkeersrecht Bert Kabel bevestigt deze conclusie aan RTL Nieuws.
De regels voor rijden met medische aandoeningen en medicijnen zijn in Nederland vastgelegd in de Regeling eisen geschiktheid 2000. De voor het truckdrama relevante passage is deze:
"Als uw patiënt een groot rijbewijs heeft, gelden er strengere regels. Als iemand medicijnen tegen epileptische aanvallen gebruikt, mag hij of zij niet in een vrachtauto of bus rijden. Dit geldt ook als uw patiënt al lange tijd geen epileptische aanval heeft gehad."
'Mag niet de weg op'
Gisteravond zat de advocaat van de chauffeur aan tafel bij de talkshow van Eva Jinek, waar hij aangaf dat de chauffeur al jaren geen epileptische aanval meer had gehad, maar dat hij nog wél medicijnen gebruikt. Als dat klopt, betekent dat dat de chauffeur daarmee de wet heeft overtreden.
Advocaat verkeersrecht Bert Kabel onderschrijft deze conclusie: "Als je medicijnen slikt tegen epilepsie, word je in Nederland niet geschikt geacht om een vrachtwagen of een bus te besturen", zegt de advocaat. "Je mag dan in Nederland geen groot rijbewijs halen. Heb je al een groot rijbewijs, dan mag je de weg niet op."
Advocaat 'te druk' voor reactie
RTL heeft vanmiddag contact gezocht met Winston de Brouwer, de advocaat van de verdachte chauffeur, maar hij wilde niet reageren: "De heer De Brouwer geeft aan dat hij momenteel te druk is."
Het feit dat de chauffeur uit Spanje komt, verandert hieraan niets. "Er zijn Europese basisrichtlijnen", legt Kabel uit, "die gelden ook in andere landen." Een medewerker van DGT, de Spaanse tegenhanger van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), bevestigt tegen RTL Nieuws dat de chauffeur ook in Spanje geen groot rijbewijs zou mogen hebben: "Wie de laatste tien jaar of een epileptische aanval heeft gehad, of er medicijnen tegen gebruikt, komt niet in aanmerking voor een groot rijbewijs."
Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar niet in deze situatie, volgens de Spaanse DGT. Ook in Spanje kun je geen groot rijbewijs halen of verlengen als je in de afgelopen tien jaar epileptische aanvallen gehad hebt of medicijnen tegen epilepsie slikt.
Kabel kent een zaak die in Nederland speelde, waarin een vrouw haar epilepsie verzwegen had tegen het CBR en twee mensen doodreed. "Zij is daarvoor veroordeeld."
Gevolgen voor strafzaak
De onthulling door de advocaat van de verdachte kan grote gevolgen hebben voor de strafzaak, zegt Kabel. "Het argument 'ik heb spontaan die aanval gehad terwijl ik medicatie slikte' gaat niet op. Sterker nog, je bent het risico aangegaan. Het kan ook consequenties hebben voor strafeis en de strafmaat."
De Spaanse chauffeur maakte, toen hij in Nieuw-Beijerland van een dijkje inreed op een groep bewoners tijdens een barbecue, zeven dodelijke slachtoffers, waaronder een ongeboren kind.