Tientallen doden bij opgelaaid grensconflict Armenië en Azerbeidzjan
Het langslepende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan is weer opgelaaid. De Armeense premier Nikol Pasjinjan heeft vandaag in het parlement gezegd dat er zeker 49 Armeense militairen zijn omgekomen bij gevechten. Het aantal gesneuvelden kan nog oplopen, voegde hij eraan toe.
Persbureau Reuters meldt dat de strijdende landen gisteren een staakt-het-vuren overeenkwamen, maar dat de kogels een paar minuten later alweer door de lucht vlogen.
Poetin en Macron
Reuters schrijft ook dat de Armeense premier heeft gebeld met de Russische president Poetin, de Franse president Macron en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken om de situatie te bespreken. Die laatste heeft de partijen al opgeroepen het geweld te stoppen. "Dit conflict kan niet met militaire middelen opgelost worden."
Ook Azerbeidzjan heeft doden gemeld bij de nieuwe vijandelijkheden, die vannacht uitbraken, maar het land gaf daar geen aantallen bij.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De partijen beschuldigen elkaar ervan de lont in het kruitvat te hebben gestoken. Volgens het Armeense ministerie van Defensie beschoot Azerbeidzjan militaire en burgerdoelen in Armenië en probeerde het Armenië binnen te vallen. Azerbeidzjan beweert dat juist Armenië begon met provocaties, waarop zijn troepen reageerden.
Het conflict tussen beide landen duurt al decennia en draait om de regio Nagorno-Karabach. Dat gebied hoort officieel bij Azerbeidzjan en ligt in het uiterste zuidoosten van Europa.
De eerste oorlog om deze regio brak uit in de jaren 90. In september 2020 vochten de landen een oorlog van zes weken uit. Daarbij vielen meer dan 6500 doden. Azerbeidzjan veroverde in die laatste strijd de controle over een groot deel van Nagorno-Karabach terug. Daarvoor had het gebied sinds de jaren 90 onder controle van etnisch Armeense bewoners gestaan, die gesteund werden door Armenië.
In april van dit jaar maakten de landen nog bekend vredesbesprekingen te starten, om een einde te maken aan de spanningen. Er waren enkele ontmoetingen in Georgië, maar begin augustus werd er toch weer geschoten. Daarbij sneuvelden minstens drie soldaten: twee aan Armeense kant en een aan de kant van Azerbeidzjan.
Rusland heeft al vaker als bemiddelaar opgetreden bij conflicten tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken. Er zijn ook lange tijd zo'n 2000 Russische militairen in het gebied gestationeerd geweest. Het is niet bekend of die soldaten vanwege de oorlog in Oekraïne nog steeds aanwezig zijn.
Tijdens de oorlog van twee jaar geleden maakten we deze video over het conflict: