Vakbonden naar rechter om vergoeding voor zorgpersoneel met post-covid
Zorgmedewerkers met langdurige klachten na een coronabesmetting moeten een schadevergoeding krijgen van de overheid. Dat vinden vakbonden FNV en CNV. Ze hadden het kabinet daarvoor een deadline gesteld. Omdat de regeling vandaag nog niet rond is, stappen de organisaties naar de rechter.
Uit de Kamerbrief die minister Helder vandaag stuurde, blijkt dat er op de korte termijn nog geen regeling zal zijn. Hiermee is het ultimatum van de bonden overschreden en dus spannen ze een kort geding aan.
Gaby Perin-Gopie, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: "Het ministerie van Volksgezondheid is alsmaar tijd aan het rekken. En tijd is nou juist iets wat de zieke medewerkers niet hebben. Zij moeten nu weten waar ze financieel aan toe zijn. Dat het kabinet helemaal niets doet om deze helden te compenseren, vinden wij schandalig. Daarom gaan we het nu via de rechter afdwingen."
Eerder was al gemeld dat bij de vakbonden 5500 gevallen bekend zijn van zorgmedewerkers met post-covid, ook wel long covid genoemd. Daarvan zijn zeker duizend mensen al twee jaar lang ziek en hebben ze hun baan verloren of staan ze op het punt om die te verliezen.
Na een jaar ziekte wordt het salaris in veel gevallen teruggebracht naar 70 procent, na twee jaar mogen medewerkers worden ontslagen.
Onbeschermd in de frontlinie
De vakbonden vinden dat de overheid verantwoordelijk is voor de situatie waarin veel van de zorgmedewerkers zich bevinden, omdat is nagelaten hen voldoende te beschermen. Tijdens de eerste coronagolf stond zorgmedewerkers in de frontlinie en moesten zij vaak onbeschermd hun werk doen.