In zenuwbaan

Oorpiercing tegen langdurige coronaklachten: niet bewezen, toch lange wachtlijst

Door Karlijn Houterman··Aangepast:
© Privéfoto's Oorpiercing tegen langdurige coronaklachten: niet bewezen, toch lange wachtlijst
RTL

Nederlanders met langdurige coronaklachten laten steeds vaker een piercing in het oor zetten in de hoop van één of meerdere klachten af te komen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Deskundigen waarschuwen dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor is en noemen het kwakzalverij.

"Je wilt je leven terug", zegt Linda van Klaveren-Noort. Ze liep afgelopen januari corona op en kon maandenlang niets meer. "Ik was de eerste dagen extreem ziek: ontzettend vermoeid, had vreselijke hoofdpijn en kon niet eens meer douchen. Dan denk je: het gaat wel weer over, maar dat ging het niet."

'Ik werd wanhopig'

Na maanden van aanhoudende klachten bleek ze post-covid te hebben, eerder vaak aangeduid als long covid. De huisarts werd meerdere keren bezocht, er werd bloedonderzoek gedaan en fysiotherapie opgestart, maar niets hielp. "Ik was nog maar tien procent van wie ik was, ik kon niet meer naar buiten, kon niemand in mijn omgeving verdragen, was enorm eenzaam en kon zelfs de hondjes niet meer uitlaten. Dat maakte me wanhopig: ik dacht er zelfs aan om een hondje weg te doen."

Een bezoek aan de poli post-covid in het ziekenhuis stemde haar nog verdrietiger: ze konden ook daar niets voor haar betekenen. Mede daarom ging Linda zelf op zoek naar oplossingen, en zo stuitte ze op een piercing in het oor die 'chronische, fysieke en mentale klachten' zou kunnen doen afnemen. 14 juni liet Linda de piercing zetten: "Sindsdien heb ik mijn leven terug."

Het oor van Linda (het gaat om de ronde piercing)
Het oor van Linda (het gaat om de ronde piercing)

Linda is niet de enige die haar heil zoekt in de oorpiercing, want bij de NVS-kliniek - een bedrijf dat naar eigen zeggen als eerste in Nederland het gebruik van een specialistische tool inzet om de piercing op de juiste plek te zetten - loopt het storm. 

'1500 mensen op wachtlijst'

Volgens eigenaar Richard Jutting is er op dit moment een wachtlijst van zes maanden. "Ruim 1500 mensen wachten nog op een piercing, en het wordt steeds drukker. Dat zijn mensen met verschillende klachten, maar wat opvalt is dat we steeds vaker patiënten met post-covid zien."

Dat beaamt Ria van der Spek van VNS Daith in Assendelft, ook zij zet dergelijke piercings steeds vaker in het oor van mensen met post-covid. "Zij komen met vreselijke verhalen naar me toe: ze zijn hun partner kwijt, werk kwijt. Ik zeg tegen hen: ik kan je leven hier niet mee teruggeven, maar mogelijk krijg je er wel meer levensenergie van."

Wat zou de piercing doen?

De piercing wordt gezet door de hersenzenuw nervus vagus. Deze nervus vagus is een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat. De mens heeft een linker en een rechter nervus vagus, onder elk sleutelbeen. In je oor is een tak van de nervus vagus te vinden. 

Jutting stelt met zijn kliniek dat als je een piercing door deze zenuw plaatst, de zenuw wordt gestimuleerd. Die stimulatie zou 'een geweldige manier zijn om je lichaam zichzelf te laten herstellen en weer tot rust te laten komen'. Jutting stelt dat tachtig procent van de mensen die hij piercet, baat heeft bij de piercing. Zo'n twintig procent zou geen enkel effect voelen.

Van der Spek is minder stellig: "Ik heb geen toverstokjes in mijn handen en geef daarom nooit garanties dat het werkt. Het kán een zetje zijn in de juiste richting, een duwtje in de rug tijdens je proces. Maar je kan ook vette pech hebben en er geen baat bij hebben."

Toch zijn er ook andere geluiden te horen over de piercing, die ook en vooral wordt gezet bij mensen met migraine. Zo zegt Gisela Terwindt, neuroloog en hoofdpijnspecialist in het Leids Universitair Medisch Centrum, dat er 'totaal geen bewijs is' voor de werking van een dergelijke piercing. "Dat de nervus vagus misschien een aangrijpingspunt zou kunnen zijn om aanvalsgewijze hersenziektes zoals migraine te behandelen, is geen gekke gedachte. Maar hier is nog geen goed onderzoek naar gedaan", vertelt Terwindt tegen RTL Nieuws. "Ik geloof er daarom helemaal niets van dat als je daar een gat in boort, het zou helpen. Als het zo simpel zou zijn, zou ik niet al dertig jaar onderzoek doen naar migraine."

'Dit is kwakzalverij'

Terwindt noemt het dan ook 'kwakzalverij': "Ze hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt. Dat stukje in het oor is een interessant plekje, maar de kans is nihil dat dit zou helpen. Ik vind het daarom kwalijk en gevaarlijk dat er valse verwachtingen worden geschept bij mensen die op zoek zijn naar oplossingen. Deze klinieken hebben blijkbaar veel overtuigingskracht, maar vooral ook veel placebo-effecten. Als je claimt dat iets zo goed werkt, moet je dit kunnen aantonen op een nette manier, en dat kunnen ze niet."

Ook Alfons Olde Loohuis, de medisch adviseur van C-support, zou het patiënten 'zeker niet adviseren' om een dergelijke piercing te laten zetten vanwege het gebrekkige bewijs van de werking daarvan. Maar ook hij denkt dat de nervus vagus in de toekomst mogelijk wel een rol kan spelen in de behandeling van ziektes. "Deze zenuw heeft een heel belangrijke functie in de dysautonomie - het niet goed werken van het autonome zenuwstelsel - zoals deze bij veel post-covidpatiënten voorkomt."

"In echt studieverband kijken naar de rol van deze zenuw en mogelijkheden daarbij voor post-covidpatiënten zou daarom geen gek idee zijn. Want op dit moment is er een oerwoud aan gekke behandelingen ontstaan en daar valt deze wel een beetje onder."

De piercing (goud) in het oor van Marianne
De piercing (goud) in het oor van Marianne

Post-covidpatiënt Linda kent de kritische geluiden ook, maar toch zweert ze bij de piercing. "En wat als het een placebo-effect heeft? Dan zou ik zeggen: dan werkt het toch ook? Ik ga daar overigens niet vanuit, en mensen in mijn omgeving ook niet. Zij hebben mij zien veranderen, mijn leven is uit het niets weer terug. Ik heb niets meer aan therapie gedaan, ik heb opeens geen koorts meer en ik ben van 's ochtends tot 's avonds in de weer. En ik kan de honden weer uitlaten, wat ben ik blij dat ik ze allebei nog heb."

Niet iedereen klachtenvrij

Zo'n enorme verbetering als Linda heeft gehad na de piercing, kent post-covidpatiënt Marianne Bouma niet. Ook zij liet de piercing zetten om haar leven terug te krijgen na een coronabesmetting een jaar geleden in de zorg, maar ze heeft helaas nog veel klachten. "Maar de scherpe randjes zijn er wel af", vertelt ze. 

Marianne heeft nog elke dag last van overprikkeling en slaapt altijd slecht, ondanks de piercing. Toch is ze blij, want ze heeft wel minder last van prikkels dan voor de piercing en is zelfs weer aan het opbouwen in het aantal werkuren. "Ik kan me weer begeven in grote groepen, mijn man ziet ook echt een ander mens nu ik de piercing heb. Maar natuurlijk weet je nooit of de piercing dit ook daadwerkelijk heeft veroorzaakt of dat het gewoonweg de tijd is geweest die mij beter heeft gemaakt."

Joris (43) kampt al sinds vorig jaar april met enorme vermoeidheid en hoofdpijn en bestrijdt dit met een puntensysteem.
Lees meer over
Post-covidCoronabesmettingenCoronavirusZiektes en aandoeningenLink in bioEditie NL Link in bioNederland