Onderzoek RIVM: met of zonder vaccinatie net zo vaak long covid-klachten
Vaccinaties tegen corona verkleinen de kans op besmetting en beschermen tegen ernstige coronaklachten en ziekenhuisopname. Maar ze zijn slechts beperkt effectief tegen klachten die bij long covid horen.
Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM, waarover Trouw schrijft. De kans op restklachten na een besmetting is groot, zowel voor gevaccineerden als niet-gevaccineerden.
Bijna 9200 Nederlanders die positief werden getest bij de GGD, vulden drie maanden later een vragenlijst in. 1600 deelnemers waren niet gevaccineerd, de rest had één of meerdere prikken gehad.
Onder de groep gevaccineerden waren minder mensen met reuk- en smaakverlies, maar andere langdurige klachten kwamen in beide groepen net zo vaak voor. Ongeveer de helft van de onderzochte groep had na drie maanden nog last van één of meer klachten. Vermoeidheid werd het meest genoemd.
Verschillende uitkomsten
De vergelijking kon alleen gemaakt worden bij mensen onder de 65, omdat 65-plussers bij het begin van het onderzoek al grotendeels ingeënt waren. Het onderzoek liep toen de alfa- en deltavarianten dominant waren. Over de gevolgen van de omikronvariant op long covid is nog weinig bekend.
Het RIVM houdt wel een slag om de arm bij de uitkomsten, schrijft Trouw. In internationale onderzoeken zijn verschillende uitkomsten over de effectiviteit van vaccinatie tegen long covid-klachten. Er is volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig.
Daar komt nog bij dat onder de controlegroep (mensen die geen besmetting doormaakten) ook veel mensen waren die kampten met klachten die in verband worden gebracht met long covid. De groep met klachten was onder mensen die besmet waren geraakt wel dubbel zo groot.
Een van de mensen met long covid is Bennie (51). Hij vertelt welke problemen dat oplevert: