Boerenprotest op Prinsjesdag: 40 trekkers op weg naar Den Haag ondanks noodbevel
Een groep van zo'n veertig trekkers is onderweg naar Den Haag via de Ypenburgse Boslaan bij Nootdorp. Ze negeren daarmee een noodbevel dat eerder vannacht is ingesteld door het gemeentebestuur.
De gemeente heeft daartoe besloten vanwege 'een ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid'. Er was vannacht al een groepje van ongeveer vier tractoren naar de stad gekomen. Zij staan op de Benoordenhoutseweg.
Op beelden van lokale media zijn de boeren al in Den Haag te zien.
Het gemeentebestuur meldde het noodbevel vanochtend vroeg op Twitter. "Boeren die met hun trekkers willen demonstreren in de stad, worden teruggestuurd en indien nodig vanaf de stadsgrens naar elders geleid", twittert de gemeente.
Boeren onderweg
De woordvoerder van de burgemeester: "Ze zouden op weg zijn naar Den Haag om de openbare orde te verstoren. Dat kunnen we niet gebruiken op Prinsjesdag, zeker niet nu er voor het eerst weer publiek aanwezig mag zijn."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De politie probeert 'met de groep in contact te komen'. "En we zullen optreden als ze met tractoren proberen de stad binnen te rijden", zegt een politiewoordvoerder.
Ook op de A29 tussen Willemstad en de Haringvlietbrug gingen trekkers de weg op. Er ontstond een file richting Rotterdam. Rond 07.00 uur ging het nog om zo' n drie kilometer file, zei een woordvoerder van de ANWB.
Vele duizenden mensen komen vandaag naar Den Haag voor Prinsjesdag. Ze kunnen dan de Glazen Koets met koning Willem-Alexander en koningin Máxima langs zien rijden. Ook prinses Amalia zit voor het eerst in deze koets.
Voor het eerst weer mensen langs de route
Vandaag mogen voor het eerst sinds 2019 weer mensen langs de route staan. In 2020 en 2021 mocht dat niet vanwege het coronavirus. Koning Willem-Alexander hield toen zijn Troonrede in de Grote Kerk. De omgeving daarvan was met hekken afgeschermd.
Wat is een noodbevel?
Burgemeesters zijn bevoegd om gebruik te maken van een noodbevel in uitzonderlijke omstandigheden als oproer, wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen of ernstige vrees daartoe.
De burgemeester is bevoegd om alle bevelen te geven indien hij dit nodig acht ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van het gevaar.
Bron: CCV
Dit jaar is de Troonrede in de Koninklijke Schouwburg. De Glazen Koets met de koning, koningin en prinses Amalia vertrekt om 13.00 uur van Paleis Noordeinde en rijdt daarna via de Heulstraat, de Kneuterdijk, het Lange Voorhout en het Tournooiveld naar de schouwburg aan het Korte Voorhout.
Op het Malieveld wordt tijdens de rijtoer elke minuut een saluutschot afgevuurd. Rond 14.00 uur keren koning, koningin en prinses terug op het paleis. Daarna gaan ze naar het balkon.
Omgeving route afgezet
De omgeving van de route is afgezet, dat was ook voor de aankondiging van de noodbevel al het geval. Zo gaat de straat bij de Koninklijke Schouwburg om 06.00 uur dicht. De rest van de route is vanaf 10.30 uur afgesloten. Alleen voetgangers kunnen daar nog komen.
Trams en bussen rijden om en het is niet toegestaan om auto's, fietsen en brommers te parkeren. In de tramrails worden touwen gelegd om te voorkomen dat de koetsen er met de wielen vast komen te zitten.