Maanden voorbereiding

Nederland wil 41 Nederlandse IS-vrouwen en kinderen uit Syrië ophalen

Door Fons Lambie··Aangepast:
© EPANederland wil 41 Nederlandse IS-vrouwen en kinderen uit Syrië ophalen
RTL

Nederland werkt aan een grote ophaalactie voor 41 IS-vrouwen en kinderen uit Noord-Syrië. Betrokken ministeries, zoals Justitie & Veiligheid, Buitenlandse Zaken en Defensie zijn al een aantal maanden bezig met voorbereidingen. Dat bevestigen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Nederland heeft al een aantal keren mensen uit Syrië opgehaald, maar nog nooit eerder was de groep zo groot. Wanneer de terughaalactie staat gepland, is geheim.

Strafzaken stopgezet

De vrouwen hebben de Nederlandse nationaliteit en zitten samen met hun kinderen in speciale kampen in het noorden van Syrië. Het gaat in totaal om 12 vrouwen en 29 kinderen. In mei heeft de rechter geoordeeld: als de vrouwen niet worden opgehaald, dan worden de strafzaken tegen hen stopgezet. De rechter gaf het kabinet vier maanden de tijd. Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid schreef in juni 'te bezien of en hoe het mogelijk is de verdachten naar Nederland overbrengen'.

Begin oktober staat een nieuwe zitting gepland. De verwachting is dat de groep dan terug is of dat terugkeer kort na de zitting gaat gebeuren. In het geval van vertraging kan de staat iets meer tijd vragen aan de rechter, vanwege de complexe operatie. Omdat de groep dit keer zo groot is, kost de terughaalactie veel tijd en organisatie. 

Nederland haalt vijf IS-vrouwen en elf kinderen uit Syrië
Lees ook

Nederland haalt vijf IS-vrouwen en elf kinderen uit Syrië

Het ophalen van de IS-vrouwen en kinderen zorgde de afgelopen jaren voor stevige politieke discussies, in het kabinet en in de coalitie. Zo was D66 uitgesproken voorstander, terwijl VVD en CDA het niet zagen zitten. In juni vorig jaar heeft de Kamer een motie aangenomen dat de regering zich ervoor moet inspannen dat uitgereisde terrorisme-verdachten hun straf niet ontlopen. Nadat de rechter heeft gedreigd om strafzaken te stoppen, is het kabinet onder druk toch akkoord gegaan met het ophalen van vrouwen en kinderen.

Eerder opgehaald

De terughaalactie zou de grootste zijn. Eerder werden wel kleinere aantallen IS-vrouwen en kinderen teruggehaald.

  • juni 2019: twee weeskinderen
  • juni 2021: een vrouw en drie kinderen
  • februari 2022: vijf vrouwen en elf kinderen

Terroristenafdeling

Elke vrouw wordt bij aankomst in Nederland opgesloten op een speciale terroristenafdeling in de gevangenis, in afwachting van een rechtszaak. De kinderen worden onder toezicht geplaatst en komen in pleeggezinnen terecht. Voor elk kind ligt een plan klaar, opgesteld door de Raad voor de Kinderbescherming.

Volgens de laatste cijfers van de AIVD zitten 35 volwassenen en 60 kinderen in de Syrisch-Koerdische kampen. Als deze terughaalactie wordt uitgevoerd, is een flink deel terug in Nederland. Wie achterblijft, kan via een Nederlandse advocaat ook een verzoek indienen om een eventuele strafzaak te laten vervallen.