900 verschillende systemen

'Belastingdienst slaat zoekopdrachten (corrupt) personeel niet op'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Belastingdienst slaat zoekopdrachten (corrupt) personeel niet op'
RTL

De Belastingdienst heeft geen manier om bij te houden waar medewerkers in computersystemen naar zochten. Criminelen zouden hier handig gebruik van hebben gemaakt, omdat corrupt personeel makkelijk onder de radar kan blijven. Veel informatie in de systemen van de Belastingdienst is interessant voor de onderwereld.

Dat schrijft NRC vandaag. De krant kwam het nieuws op het spoor door een onderzoek naar een Amsterdamse ambtenaar van de Belastingdienst die mogelijk in contact stond met de groep rond topcrimineel Ridouan Taghi.

Deze ambtenaar wordt verdacht van corruptie, witwassen en het schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Zijn zaak wordt deze week verder behandeld.

Kentekens en financiële informatie

De Belastingdienst werkt met zo'n 900 verschillende computersystemen, schrijft NRC. Deze zijn meestal niet aan elkaar gekoppeld. Medewerkers kunnen in de systemen bijvoorbeeld adresgegevens, kentekens of financiële informatie opzoeken.

Ambtenaar Belastingdienst opgepakt voor corruptie
Lees ook

Ambtenaar Belastingdienst opgepakt voor corruptie

25.000 medewerkers

Er is geen logboek wie welke informatie heeft ingezien. Dit leidt volgens de krant tot 'toenemende zorgen in de opsporing'. De Belastingdienst telt 25.000 medewerkers, 10.000 hebben toegang tot privacygevoelige informatie van burgers of bedrijven.

De Belastingdienst erkent dat er geen 'loggegevens' zijn van waar medewerkers naar zoeken. Wel zegt de dienst 'goed onderzoek' te kunnen doen als iemand verdacht is, maar hoe dat precies gebeurd is onduidelijk.

Uitbraakpoging Taghi

Taghi was vorig jaar bezig met het organiseren van een uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Uit onderzoek bleek toen dat er in de systemen van de Belastingdienst naar informatie was gezocht over vier medewerkers van de EBI. Vermoedelijk zouden die worden gegijzeld om Taghi vrij te krijgen.

Omdat er geen logboek is, kan de Belastingdienst volgens NRC nu niet achterhalen of hier in de systemen inderdaad naar is gezocht. 

Lees meer over
Ridouan TaghiBelastingdienstCorruptieStrafproces MarengoFraudeICTTechnologie