Druk op samenleving en zorg

Minister Kuipers geeft coronawaarschuwing af, aantal ziekenhuisopnames stijgt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMinister Kuipers geeft coronawaarschuwing af, aantal ziekenhuisopnames stijgt
RTL

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid verhoogt het alarmniveau door de coronathermometer een standje hoger te zetten. Van 'laag' naar 'verhoogd'. Die thermometer meet de druk op de samenleving en de zorg. Deze week werden gemiddeld 913 COVID-patiënten per dag in de Nederlandse ziekenhuizen behandeld, een stijging van 39 procent vergeleken met vorige week.

Het verhogen van de thermometerstand betekent niet automatisch dat er ook coronamaatregelen moeten worden genomen. Wel gelden enkele adviezen voor het beschermen van kwetsbaren.

Eerder vanmiddag adviseerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het niveau te verhogen en de minister heeft dat overgenomen.

De minister roept iedereen op om zich aan de basisregels te houden en adviseert kwetsbaren om de herhaalprik te halen en zo hun bescherming op peil te houden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kwetsbare groepen

We gaan nu van stap 1 van de coronathermometer naar stap 2. Dat geeft aan dat 'de impact op de samenleving en de zorg door de ziektelast van het virus is verhoogd'. Vooral kwetsbare groepen lopen meer risico.

De coronathermometer is vorige maand geïntroduceerd. Het RIVM wil daarmee Nederlanders in één oogopslag laten zien hoe ernstig (of niet) de coronasituatie is. 

Voor appgebruikers: klik op de afbeelding om te vergroten.© RTL Nieuws
Voor appgebruikers: klik op de afbeelding om te vergroten.

De najaarsgolf van het coronavirus is sinds vorige week een feit. De besmettingen stijgen en er worden meer coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zet de stijging van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen door, maar gaat die wel minder hard.

De afgelopen week werden gemiddeld 874 COVID-patiënten per dag op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen behandeld. De week ervoor waren dat er 621.

Op de IC werden afgelopen week gemiddeld 39 COVID-patiënten behandeld, 4 meer dan vorige week. Het percentage IC-bedden met COVID-patiënten bedraagt 4,7 procent van de totale IC-capaciteit.

Herhaalprikken

Sinds half september is de herhaalprikkencampagne bezig. Eerst zijn de mensen met een hoger risico om ziek te worden aan de beurt, daarna zorgmedewerkers. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder een herhaalprik halen. 

Wat kunnen kwetsbaren en hun omgeving doen?

Deze adviezen geeft het RIVM:

  • Haal een herhaalprik om je te beschermen tegen ernstige ziekte of ziekenhuisopname
  • Vraag bezoek niet te komen bij klachten en vraag ze tevoren een zelftest te doen
  • Hou afstand en vermijd drukke plekken
  • Draag een mondkapje waar je moeilijk afstand kunt houden, zoals in het openbaar vervoer
     
  • Als je op bezoek gaat bij iemand die kwetsbaar is, doe dan een zelftest en hou afstand
  • Blijf thuis als je klachten hebt en ga in isolatie als je positief test
  • Door je te laten vaccineren, verklein je ook de kans dat je anderen besmet 
  • Was regelmatig de handen. Hoest en nies in je elleboog. En zorg voor goede ventilatie
Lees meer over
RIVMCoronabesmettingenCoronacrisis in Nederland