Prinses Amalia woont niet in Amsterdam en kan niet meer naar buiten door dreiging
Kroonprinses Amalia woont niet meer in Amsterdam en kan zich 'eigenlijk' buitenshuis niet meer vrij bewegen. Dat hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima gezegd bij een persgesprek tijdens hun bezoek aan Zweden. Het koningspaar was zichtbaar aangedaan.
Dreiging van buitenaf heeft 'grote consequenties' voor haar leven, zei koningin Máxima. "Dat betekent natuurlijk dat zij niet in Amsterdam woont en dat zij ook niet echt naar buiten kan. Die consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Dus het is voor haar geen studentenleven zoals andere studenten dat hebben. Ik ben heel trots op haar hoe zij dit allemaal volhoudt, moet ik eerlijk zeggen."
'Niet leuk om je kind zo te zien'
Op de vraag wat het met hem doet 'als vader' antwoordde koning Willem-Alexander geëmotioneerd: "Dat kan ik niet omschrijven, dat is echt heel zwaar." Koningin Máxima: "U ziet mij al, ik word er een beetje emotioneel van. Het is niet leuk om je kind zo te zien."
De beveiligingsmaatregelen rondom de kroonprinses zijn aanzienlijk opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag. De dreiging zou afkomstig zijn uit de criminele hoek, bleek vorige maand.
Thuis in Den Haag
Amalia was net begonnen aan haar studie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar beschikte ze ook over een woning. Door de dreiging blijkt ze nu thuis te wonen in Den Haag, op paleis Huis ten Bosch.
Premier Rutte zei niet op de aard van de dreiging te kunnen ingaan, maar noemde het nieuws 'vreselijk' en 'heel heftig':
Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus ziet vooral een groot contrast met Willem-Alexander, toen die in dezelfde levensfase zat. "Voor Willem-Alexander was de studententijd echt iets moois. Hij zat toen in een wat vrijere periode en daar heeft hij van kunnen genieten. Hij was natuurlijk ook al in dienst geweest. In die periode ging hij bijvoorbeeld ook weleens stappen."
Geen normaal studentenleven
Bij Amalia is het tot op heden allemaal anders gegaan. Ze had vorig jaar een oriëntatiejaar, dat overschaduwd werd door corona. "Nu wil ze echt kunnen beginnen aan het vrijere leven, en gebeurt dit. Ik denk dat je zoiets als ouder echt verschrikkelijk vindt. Ik ben zelf ouder en ik kan het mij enigszins indenken."
Amalia had in deze tijd een normaal studentenleven kunnen hebben, zegt Paulus. "Ze weet dat haar leven anders is dan anderen, maar ze heeft er tot op heden nog niet eens aan kunnen proeven."
Onveiligheidsgevoel
De vraag is wanneer de dreiging minder wordt of verdwijnt. Als dat straks – of ooit – het geval is, dan is het onveiligheidsgevoel niet zomaar weg, denkt de verslaggever. "Een muur bouwen is zo gedaan, maar 'm weer afbouwen is lastiger."